Helyi közélet

2015.02.03. 11:21

Játszótér – Noé bárkájában

Máriapócs - A tricentenárium évében látványos programok és létesítmények várják az érdeklődőket a kegyhelyen.

Máriapócs - A tricentenárium évében látványos programok és létesítmények várják az érdeklődőket a kegyhelyen.Különleges évforduló megünneplésére készülnek Máriapócson: 1715-ben említik először kegyhelyként az okiratok a települést. Természetesen ebben döntő szerepet játszott, hogy abban az évben augusztus 1-jén könnyezni kezdett a szentkép – a Bécsbe szállított eredetiről készített másolat –, s emiatt egyre több zarándok érkezett a településre, ami aztán megkapta a Szűzanya csodatévő erejére utalva a Mária előnevet is.

Értéket közvetít

A háromszáz éves jubileumot számos programmal szeretné emlékezetessé tenni a Hajdúdorogi Egyházmegye. Kapin István atyát, a máriapócsi kegyhely igazgatóját kértük meg, hogy a teljesség igénye nélkül emeljen ki néhány érdekességet az idei tervek, programok közül.

– A város főterén az egykori óvoda lepusztult épületéből zarándokközpontot létesítettünk, ami civil, világi és egyházi rendezvényeknek ad majd otthont. Alkalmas lesz konferenciák, esküvők megtartására is. A Román-Magyar Határon Átnyúló Együttműködés keretében kialakított zarándokközpontot február 25-én avatjuk fel, s ezzel új színfoltot kap a városban az egyházi élet. Az új intézmény ugyanis felvállal egyfajta ízlésformálást, valamint kultúra- és értékközvetítő szerepet is szánunk neki. Ebben az épületben szeretnénk olyan üzletet nyitni, amiben igényes ajándékokat, könyveket, festményeket árusítanánk. Célunk a közösségi élet fellendítése, s nemcsak a helyi családokat, hanem a környékbelieket is tervezzük idecsábítani.

Állatfigurák a hinták

– Májusban szenteljük majd fel a Noé bárkája elnevezésű játszóteret a városban – folytatta a kegyhely igazgatója. – Gyermekbarát anyagokból készül, s a bibliai Noé bárkája adta az alapötletet. Egy hajóra fel lehet mászni, egy hajón lehet kötéllel himbálózni. S mint tudjuk, Noé bárkája tele volt állatokkal, így megjelenhetnek az állatfigurák például hintaként. Remélem, mind a helyi, mind a környékbeli gyermekek sok élményhez jutnak ezen a játszótéren. A Pápa téren Bábel tornya fog megépülni. A huszonegy méteres magas toronyban fokozatosan fölfelé haladva a máriapócsi könnyezések és az emberi életben bekövetkezett csodák tükröződnek vissza.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 3-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában