Helyi közélet

2015.03.01. 17:04

Hargitai falué a legszebb kulturális üzenet

Nagygéc, Csíkdánfalva - A román–magyar határ menti Nagygéc 45 éve lakatlan, árvíz pusztította el a települést 1970-ben.

Nagygéc, Csíkdánfalva - A román–magyar határ menti Nagygéc 45 éve lakatlan, árvíz pusztította el a települést 1970-ben.

A Csíkszeredához közeli székely település, Csíkdánfalva üzenete nyerte el a Nagygéci Nemzeti Emlékhely által kiírt „A legszebb kulturális üzenet” című pályázatot, amelyen Kárpát-medencei könyvtárak indulhattak.

Meg akarják menteni a falut

Csíkdánfalva a fekete kerámia és a felcsíki csergekészítés hazája, de messze földön híres népies vízgyógyászatra épülő gyógyfürdőjéről is. A Nagygéci Nemzeti Emlékhely az árvíz által elpusztított és kitelepített Nagygéc újjászületése kapcsán hirdette meg a pályázatot. A nyertes 100 ezer forint értékű könyvvásárlási támogatást kap, amely egy községi könyvtár fejlesztési forrásait tekintve nagy lehetőség az állomány gyarapítására.

A román–magyar határ menti Nagygéc 45 éve lakatlan, virágzó múltját már csak XIII. századi temploma hirdeti. Az 1970-ben kitelepített lakosok és leszármazottaik csaknem fél évszázada küzdenek azért, hogy megmentsék falujukat. Kitartásuk eredményeként számos támogató állt melléjük, míg végül a szomszédos Csenger nyertes pályázatával tavaly kulturális-turisztikai fejlesztés indulhatott el a településen.

Mára már csaknem befejeződött az Árpád-kori református templom felújítása, a Megmaradás Temploma mellé pedig kilátótorony és látogatóközpont is épül. A Nagygéci Nemzeti Emlékhely az idén nyáron nyitja meg kapuit, az építők a kivitelezés ideje alatt is szívesen fogadják a látogatókat. Az egyhektáros területen egy emlékparkot is kialakítanak, ahol 220 emlékoszlopon több ezer Kárpát-medencei magyarok lakta település üzenete lesz kőbe vésve.

Szoros küzdelem volt

A „Legszebb kulturális üzenet” címre kiírt pályázaton összesen 112 könyvtár vett részt Drávaszögtől Csángóföldig, Délvidéktől Temesig. Az öttagú zsűri szavazatai alapján a beérkezett pályázatok közül három könyvtár között volt szoros a megmérettetés. Az ítészek végül úgy döntöttek, Csíkdánfalva és Márton Áron üzenete illusztrálja leginkább Nagygéc, és átvitt értelemben a magyarság megmaradását, fennmaradását: „A nép szikla, amelyre egy nemzet élete biztosan épül.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában