Helyi közélet

2015.03.12. 19:45

Harmincöt százalékban kész a tározó

Kisar, Tarpa - Feszített a határidő: szeptember végére át kell(ene) adni a beregi árapasztó tározót.

Kisar, Tarpa - Feszített a határidő: szeptember végére át kell(ene) adni a beregi árapasztó tározót.A kisari látogatóközpontban rendeztek szerdán szakmai konferenciát „Beregi komplex árapasztási és ártér-revitalizációs fejlesztés” címmel, melyen Göncz Benedek, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője elmondta, hogy a Tisza mentén első ütemben hat árapasztó tározó építését tervezték, melyből öt már elkészült, a beregi a hatodik.

Az első – a tiszaroffi – 2009-es avatása után 2010-ben már „élesben” vizsgázott; a részletekről Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke számolt be. Bodnár Mihály szakértő a tározó területén ajánlott tájgazdálkodásról elmondta, hogy a tervező meglehetősen idealizált növényvilágot képzelt a tározó területére, melyből például teljesen kimaradt a szőlő- és a gyümölcstermesztés, de 61% erdő is enyhe túlzás. Gaál Lászlótól, a kivitelező konzorcium szakemberétől megtudtuk: a komplex beruházás nagyjából 35%-os készültségű jelenleg.

Hatvanhárom hektáron

Galyas István, a Fetivízig osztályvezető-helyettese, létesítményi főmérnök előadásában beszélt arról, hogy a tározó töltésébe 25 zsilipet építenek be, melyek a belvizek át- és leeresztését biztosítják. A társulati és az állami tulajdonú csatornák rekonstrukciója is folyamatban van. A tiszaszalkai szivattyútelep rekonstrukciója, felújítása is jól halad, a régi épületeket lebontották, új raktár épül a védelmi anyagok, eszközök tárolására. A lónyai fióktározónál a töltés nyomvonalának kialakítása van folyamatban. Hatvanhárom úgynevezett „kis műtárgy” (főként zsilip, áteresz) is épül. Tározón belüli vízpótló csatorna is készül az aszályos időszakra. A véderdők telepítését 63 hektáron már befejezték.

A konferencia után a résztvevők a beeresztő műtárgy építését tekintették meg Tarpa határában.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában