Helyi közélet

2015.03.17. 09:01

Jegyzet: Nem Rudik a földet túrók

<em>Mátészalkán a fellegekben járnának, miközben a mélyet vizslatják. Nincs kibékíthetetlen ellentét az állítás között. A fektetésből, azaz a korabeli temetkezési helyeket feltáró leletekből kiderül, hogy a hajdani Fellegvár nyomaira bukkantak a régészek.</em> Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Mátészalkán a fellegekben járnának, miközben a mélyet vizslatják. Nincs kibékíthetetlen ellentét az állítás között. A fektetésből, azaz a korabeli temetkezési helyeket feltáró leletekből kiderül, hogy a hajdani Fellegvár nyomaira bukkantak a régészek. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Sok kiaknázatlan érték lehet még a környéken. Analizálják a régi és a légi felvételeket, összerakják a mozaikkockákat, az ásatások hamarosan folytatódnak.

Internetes portálunk voksolást hirdetett, mely során a szabolcs-szatmár-beregi városokra pozitívan és negatívan is lehetett szavazni. Az első helyen Mátészalka végzett, vagyis a kattintók a szatmári települést tartották a legélhetőbb helységnek. Mint minden efféle, szubjektív versengés, megosztja a közvéleményt, de az éllovas pozíciót nem kell megmagyarázni. Élhető városnak titulálják Szalkát a jelenben élők, és a kiásott sírok tanúsága szerint az Árpád-korban is az volt. Nemrég jelent meg a lokálpatrióta Pénzes Ottó új könyve 75 közismert személyiségről. Olyan ismert közéleti szereplőket szólaltatott meg, akik a közelmúltban tiszteletüket tették ott, feltöltődtek, élménnyel gazdagodtak,

A lelkes lokálpatrióták úton-útfélen hangoztatják: számtalan értéket hordoz a város, a környék. Pezseg az élet a Szatmári Múzeumban, a művészetbarátok egyesülete rendezvényeket szervez. Nem csak a földet túrók jóvoltából elő kincsek, csontok, büszkék lehetnek értékes, értékmentő hús-vér embereikre is. Van élet a Túró Rudin kívül Mátészalkán...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában