Helyi közélet

2015.05.15. 13:28

A Dessewffy-család kriptáját helyreállítják

Tiszavasvári - A közelmúltban feldúlt Dessewffy-kripta helyreállítási munkálatai május 12-én kezdődtek meg Tiszavasváriban a helyi önkormányzat, a római katolikus egyházközség és a helyi civilek összefogásának köszönhetően.

Tiszavasvári - A közelmúltban feldúlt Dessewffy-kripta helyreállítási munkálatai május 12-én kezdődtek meg Tiszavasváriban a helyi önkormányzat, a római katolikus egyházközség és a helyi civilek összefogásának köszönhetően.

A helyreállítás első lépéseként a kriptát ürítették ki a szakemberek.

A család itt eltemetett tagjainak földi maradványait ideiglenesen a helyi Vasvári Pál Múzeumban helyezik el, ahol dr. Szathmáry László és dr. János István antropológusok végzik el az azonosítást míg a koporsók restaurálása megtörténik.

Az eseményen az önkormányzat képviseletében Munkácsi Mihály, Tiszavasvári alpolgármestere volt jelen, a Vasvári Pál Múzeumot Balogh Tamás és Benyusz Marcell képviselte.

Komiszár Dénes helytörténész – kinek feljegyzései jelentős segítséget nyújtottak az azonosításhoz – szintén tevőlegesen vett részt a feltárási munkálatokban – tájékoztatta szerkesztőségünket Dessewffy Zsolt.

KM


Dareiosz szkíták elleni hadjáratáról jegyezték fel az alábbi történetet. A perzsák serege hetek óta vonult Szkítia síkságán az ellenséget keresve, hátha megütközhetnek. A szkíták azonban – kerülve a nyílt összecsapást a perzsa sereggel – kitértek, és végtelennek tűnő síkságuk mélyébe húzódtak. Dareiosz nem értette visszavonulásukat, míg egy napon követek jelentek meg nála. Dessewffy Zsolt jegyzete. tovább »

Rongálás elkövetésének megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Dessewffy család feldúlt síremlékének ügyében a Tiszavasvári Rendőrkapitányság - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére csütörtökön. A temető tulajdonosa, a katolikus egyházmegye vezetője azt mondta, egyelőre nem tudni, lesz-e pénz a kripta helyreállítására. tovább »

Bejelentés nem érkezett, a Tiszavasvári Rendőrkapitányság sajtóinformációkból szerzett tudomást a bűncselekményről. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában