Helyi közélet

2015.05.31. 13:40

A hazájukért haltak meg

Nyíregyháza - A hősök napja alkalmából a világháborúk katonai áldozataira emlékeztek Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A hősök napja alkalmából a világháborúk katonai áldozataira emlékeztek Nyíregyházán. „A hősök napja nem halottak napja. Akik itt nyugszanak, azok halhatatlanok” – mondta többek között Ilyés Gábor helytörténész vasárnap délelőtt azon a megemlékezésen, amelyet Nyíregyházán a Hősök temetőjében rendeztek a hősök napja alkalmából. A múltba visszatekintve felidézte, hogyan alakult is ki a „néma város a hadak útján” az 1914-ben kirobbant I. világháború idején. A keleti fronton megsérültek számára kellettek barakkórházak, s az egyik ilyen intézmény 3200 ággyal Nyíregyházán épült fel három hónap alatt. Sok sérült bakán azonban a gondos orvosi elleátás ellenére sem lehetett segíteni, így már 1915-ben 800, különböző nemzetiségű katonának lett végső nyughelye ez a temető, s az idő múlásával ez a szám mind nagyobb lett.

– Miért övezi tisztelet az itt nyugvó férfiakat, akiknek egyetlen kiemelkedő tettük a haláluk a volt? Hősök mindannyian, hiszen a hazájukért haltak meg. Nem akartak hősök lenni, a szülőföldjükön akartak gyermeket nevelni, megöregedni, a de a történelem közbeszólt. Ezek a hősök megcselekedték, amit megkövetelt a haza, a mi feladatunk pedig az, hogy emlékezünk és emlékeztetünk – mondta a rendezvény szónoka.

Ilyés Gábor szólt arról is, hogy az utolsó hősök napi megemlékezést 1943-ban rendezte itt a város. Aztán a II. világháború után feledésbe merült hazánkban a hősök napja, s a sírokat sem gondozták szorgos kezek. A rendszerváltás után 1997-ben helyi védelem alá került a temető, tavaly pedig a nagy háború kitörésének századik évfordulója alkalmából a megyei temetkezési vállalat rendbe tette a sírokat, díszkaput csináltatott, az idén pedig a helyi értéktár része lett a Hősök temetője.

Az emlékező gondolatok után a város és a megye vezetői, pártok és intézmények, társadalmi szerevezetek képviselői megkoszorúzták a hősök emlékművét. Később a kegyelet virágait elhelyezték az I. világháborús emlékműnél, valamint az Északi temetőben a II. világháborúban hősi halált halt katonák emlékművénél is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában