Helyi közélet

2015.05.10. 14:34

Fülemülék éjszakája Kisvárdán és Záhonyban

Kisvárda, Záhony - Töltsön velünk egy madárdalos májusi estét – invitál programjára a Magyar  33 számú Tiszaközi helyi csoportja mely már öt éves múltjával sokat tett, a természetért a madarak, az állatvilág védelméért Kisvárdán, Záhonyban és a térségben. Ha szereted a természetet, a madarakat, ott a helyed.

Kisvárda, Záhony - Töltsön velünk egy madárdalos májusi estét – invitál programjára a Magyar  33 számú Tiszaközi helyi csoportja mely már öt éves múltjával sokat tett, a természetért a madarak, az állatvilág védelméért Kisvárdán, Záhonyban és a térségben. Ha szereted a természetet, a madarakat, ott a helyed.Az elkövetkezendő hetek kora esti és főleg éjszakai óráiban hangzik fel országszerte, a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. A rejtőzködő kismadár több mint 1160 hangot képes kiadni, a mezei pacsirta csak 341–et, a feketerigó pedig mindössze 108–at.

A fülemüle híveinek zöme csak a hangját ismeri. Megpillantani nagyon nehéz, ha sikerül, egyszerű színezetű madarat látunk. A verébnél valamivel nagyobb, karcsú testalkatú rigófélét vörhenyesbarna hát, rozsdavörös farok tollak, fehéres torok és világos szürkésbarna alsótest jellemzi.

Madárdalos májusi este

Az idei programtervükben, az idei évben, az alakulásukat követően immár ötödször szerepel a „Fülemülék éjszakája”, a madárdalos májusi este.

–Minden érdeklődőt szeretettel várunk első alkalommal Záhonyban május 13–án (szerdán) 18–21 óra között, az Árpád Vezér Általános Iskola előtti téren, 17.45–kor. Másnap, május 14–én Kisvárdán, a szokott helyen, a Várfürdő bejáratánál 17.45–től várják az érdeklődőket. Az esti séta alkalmával, odúellenőrzések, s madárfigyelő séta lesz a programban. Várnak minden természet után érdeklődőt, s aki teheti, a fényképezőgépet ne felejtse otthon, de ha van távcsöve, azzal még érdekesebbé teheti saját és mások programját is – mondta Kiss Zsolt, a helyi csoport titkára.

Ezen az estén minden érdeklődő, természetet szerető ember meghallgathatja, a világ legszebb hangú, éjszaka is éneklő madarának, a fülemülének az énekét.

Odú lesen

Mindkét helyszínen –Záhonyban és Kisvárdán–a résztvevők megtekinthetik a leszedhető, kihelyezet odúkat. Ha a szerencse is a résztvevők mellé szegődik, megtekinthetik az odúban lévő széncinegék, s más madarak odúba fészkelt piciny fiókáit. Rövid odúzás után madárdalos séta, ismerkedés a fülemülével, és minden útba eső madárral. A sétát s a természet értékeit a madarak hangját, a kora esti séta egyéb hangjait, Kiss Zsolt szakavatott előadásai teszik még érdekesebbé. A hazai –valamint a Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportjának tagjai alakulásuk óta– madarászok már évtizedek óta dolgoznak a természetért, az emberért a madarak és élőhelyük védelmén keresztül. Céljuk, hogy megőrizzék hazánk páratlan természeti értékeit a maguk és az utódok örömére.

A résztvevők vásárolhatnak, madaras kitűzőket, CD–ket mely egyúttal adományozás is, amellyel a vásárlók támogatják a madarak és a természet védelmét.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában