Helyi közélet

2015.05.07. 16:38

Kislétai gyermek-sanyargatás - Van, amire soha nem derül fény

Kisléta - Mint ahogy arról beszámoltunk, egy 11 éves kislétai lányt legalább egy évig bezárva tartottak a szülei – az esetre úgy derült fény, hogy a szomszéd, akitől a lány vizet kért, értesítette a hatóságokat. Mindenkiben azonnal felmerül a kérdés: hogy történhetett meg, hogy ilyen hosszú időn át senki sem vett észre semmit.

Kisléta - Mint ahogy arról beszámoltunk, egy 11 éves kislétai lányt legalább egy évig bezárva tartottak a szülei – az esetre úgy derült fény, hogy a szomszéd, akitől a lány vizet kért, értesítette a hatóságokat. Mindenkiben azonnal felmerül a kérdés: hogy történhetett meg, hogy ilyen hosszú időn át senki sem vett észre semmit.

Kozma Péter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott lapunkat arról tájékoztatta, hogy a gyermekjóléti szolgálat jelzése és a rendőrség közvetlen beavatkozása alapján a gyermekeket a gyámhatóság a családból kiemelte: két gyereket nevelőszülőknél, hármat pedig lakásotthonban helyeztek el. Amikor Orosz Jánosnét, a kislétai gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetőjét arról kérdeztük, hogy tanulságként szolgál-e a kislány kálváriája, azt mondta: minden igyekezetük ellenére valószínűleg ezután is lesznek rendkívüli esetek, ahogy olyanok is, melyekre későn, esetleg soha nem derül fény.

– Minden településen működik gyermekjóléti szolgálat, melynek célja és feladata a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség megelőzése és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, más lehetőség híján a családból kiemelése, de minél hamarabbi visszahelyezése is – ismertette Orosz Jánosné.

– Vannak jelzésre köteles személyek és szervezetek, de megkereshet minket bárki, aki a környezetében veszélyeztetettséget vagy arra utaló jeleket tapasztal. Egy kistelepülésen az emberek nem szívesen szólnak, mert nem akarnak bonyodalmat és haragot, így főként a jelzésre köteles szervezetek és személyek fordulnak hozzánk.

– Úgy érzem, mi minden tőlünk telhetőt megtettünk. A gyermekjóléti szolgálat nem hatóság, nem dönthetünk arról, hogy a gyermekeket visszahelyezzék a családba vagy sem. A mi feladatunk az, hogy a együttműködjünk a gyámhivatallal és a keze alá dolgozzunk. Javaslattal élhetünk, de nem mi döntünk a gyerekek sorsáról – tette hozzá Orosz Jánosné.

Megtették a lépéseket

Kíváncsiak voltunk a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal álláspontjára is. Kozma Péter megyei kormánymegbízott elmondta: a gyermekvédelmi feladatokat ellátó rendszernek több intézmény és szervezet is a tagja, de ha gyermekbántalmazásról vagy veszélyeztetésről van szó, jelzéssel minden állampolgár vagy társadalmi szervezet élhet. A rendszer tagjai írásban vagy szóban is jelezhették volna a gyerek veszélyeztetettségét, de ebben az esetben ilyen nem érkezett. Lakossági bejelentés alapján a szolgálat azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, javaslatot tett a gyerekek ideiglenes elhelyezésére, aminek alapján kiemelték őket a családból.

KM

Kötelesek jelzést tenni

Gyvt. 17.§ (1) bekezdése szerint a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatot látnak el - a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében - a törvényben meghatározott alaptevékenység keretében a) az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, b) a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, így különösen a családsegítő szolgálat, a családsegítő központ, c) a köznevelési intézmények, d) a rendőrség, e) az ügyészség, f) a bíróság, g) a pártfogó felügyelői szolgálat, h) az áldozatsegítés és a kárenyhítés feladatait ellátó szervezetek, i) a menekülteket befogadó állomás, a menekültek átmeneti szállása, j) az egyesületek, az alapítványok és az egyházi jogi személyek, k) a munkaügyi hatóság, l) a javítóintézet, m) a gyermekjogi képviselő.

A fent meghatározott intézmények és személyek kötelesek jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál, hatósági eljárást kezdeményezni a gyermek bántalmazása, illetve súlyos elhanyagolása vagy egyéb más, súlyos veszélyeztető ok fennállása, továbbá a gyermek önmaga által előidézett súlyos veszélyeztető magatartása esetén.


Kisléta - Az utcában élők mindig csak négy gyermeket láttak az udvaron játszani. tovább »

Kisléta - Legalább egy éven át tartotta éjszaka, majd délutánonként is bezárva 11 éves lányát egy kislétai pár. A gyereket a zsaruk szabadították ki zárkájából, amelynek berendezése egy bili és egy matrac volt. tovább »

Kisléta - Szinte rabként tartotta fogva tizenegy éves kislányát egy pár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán - került fel a Zsaru Magazinnak az esetről írt cikke a rendőrségi honlapra szerdán. tovább »

Csak álltam a két négyzetméteres spájz egyetlen, aprócska ablaka alatt, és az járt a fejemben, hogyan férhetett ki rajta egy tizenegy éves kislány… A nyílás alatt – mely feltehetőleg nem sok napfényt engedett a helyiségbe – egyáltalán nem nőtt fű, pedig egy lakatlan, a kegyes tavasznak köszönhetően zöldellő és pitypangoktól sárgálló telekre nézett. Csáki Alexandra jegyzete. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában