Helyi közélet

2015.05.05. 09:21

Különcök vagy előhírnökök?

Nyíregyháza - A nyíregyházi szülők a szabadon tanulást választották elsős gyermeküknek.

Nyíregyháza - A nyíregyházi szülők a szabadon tanulást választották elsős gyermeküknek.

Napjainkban számos oktatási formát választhatunk gyermekeinknek, hiszen működnek állami, egyházi és alapítványi iskolák, valamint kiemelkedő sporttevékenységre vagy magatartásbeli problémákra, készséghiányosságra hivatkozva magántanuló is lehet a tanköteles fiatal.

Egy nyíregyházi házaspár teljesen más út mellett döntött, ugyanis első osztályos fiuknak, Tamásnak a szabadon tanulást választották a szülők. A hozzájuk hasonló családokat hazánkban többnyire különcöknek, csodabogaraknak tartják, pedig lehet, hogy a jövő egyik meghatározó módszerének, az egyénre szabott tanulásnak az előfutárai.

Gondolataikat, életszemléletüket megosztották lapunkkal.

Nem ismert a gyermekére

A szülők, Szabolcsi Károly és Marton Zsófi először állami iskolába íratták be Tamás nevű gyermeküket.

- Nem hiperaktív a gyermekem, de az egész napos „Ülj le!”, „Maradj nyugton!” felszólítások igen csak megzavarták. Nem panaszkodott, de agresszív, zárkózott lett, nem ismertem a gyermekemre – mesélte az édesanya. – A stressz okozta betegségektől szenvedő lovak gazdáinak javaslom, futassák minél többet az állatot a szabadban, a saját gyermekemet meg hagyjam egész nap bezárva lenni? Így aztán két hét elteltével átírattuk egy alternatív iskolába. Az ott tapasztaltak alapján néhány hét után úgy döntöttünk, legyen Tamás szabadon tanuló diák.

Hogy mi a magántanulás és mi a szabad tanulás? A magántanuló diák a magyar tanmenet alapján tanul, a befogadó iskola tantervét követi, s az alapján tesz vizsgát félévkor és a tanév végén. A szabadon tanuló gyermek számára nincs előírt tankönyv, nincs munkafüzet, helyette témakörök alapján tanul.

Természetes kíváncsiság

- A legfontosabb tényező az érdeklődés felkeltése, legyen motivált a gyermek - vázolta fel a leglényegesebb szempontokat az anyuka. - Szabadon döntjük el, hogy mit tanuljon a gyermek, hogyan és mennyit. Egész évben, minden nap tanulunk valamit. Bárhol tanulhatunk, legyen az egy postahivatal vagy egy üzletközpont. A gyermek természetes kíváncsiságára építünk, s ha éppen az érdekli, hogy a hajléktalannak miért nincs lakása, akkor beszélünk a keresetről, a lakáshitelről, a kamatról, vagyis olyan témákról, amelyek mindennaposak az életben. Ezeket az ismereteket nem akarjuk visszakérdezni szóról szóra, hagyjuk, ülepedjenek benne az ismeretek. A tanulás folyamatában a szülőnek nem kell polihisztornak lennie, én is tanulok a gyermekkel, ha valamit nem tudok, utánanézek, így rám is érvényes az élethosszig tartó tanulás.

Marton Zsófi további titkokat is elárult a szabadon tanulás módszeréről.

- A tanulás során az alá-fölérendeltségi viszony helyett partneri viszonyt kell kialakítani. A gyermeknek megmagyarázzuk a házi munka fontosságát, s miután megértette, ő is szívesebben besegít. Olyan módszereket alkalmazok, hogy észre sem veszi, hogy tanul. A bonyolultabb összeadásokat, kivonásokat, a szorzást, a földrajzot, a fizikát és az angolt is játék közben tanulja meg - mintegy mellékesen, önként.

A szülők a vállalkozásukban otthon dolgoznak, így rugalmasan tudják szervezni Tamás tanulási idejét.

- Megtanítottuk Tamásnak, hogy merjen kérdezni, egyre gyakrabban kérdez - folytatta az édesanya. - Most már eldolgozgat egyedül egy-másfél órát is. Figyelem a munkáját, de mellette már én is tudok dolgozni. Ha úgy van kedve, akkor besegít nekünk a lovaknak szánt gyógynövények csomagolásába. A munka során is sok új információt tanul akaratlanul is.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Tamás mennyire szakadt el a korosztályától, a szabadon tanulás gátja-e a közösségi életnek.

- Tamás jár kungfu-, mediball- és úszóedzésre is, vagyis nincs a családi házhoz kötve. A Spirit Sportegyesületben lévő közösségi élet során fiatalabbakkal és idősebbekkel is találkozik, megtanulja, hogy kivel hogyan viselkedjen.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 5-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában