Helyi közélet

2015.05.28. 10:27

Sejtette-e ezt valaki fél éve!?

Nyíregyháza - Mint megírtuk, a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat közel 300 millió forintot fektetett Quaestor- és Hungária-értékpapírokba, ám e cégek bedőltek. Dr. Kovács Ferenc polgármester bizottságot állított fel, a grémium a mai közgyűlésen számol be a vizsgálat eredményéről.

Nyíregyháza - Mint megírtuk, a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat közel 300 millió forintot fektetett Quaestor- és Hungária-értékpapírokba, ám e cégek bedőltek. Dr. Kovács Ferenc polgármester bizottságot állított fel, a grémium a mai közgyűlésen számol be a vizsgálat eredményéről.

Mikó Dániel, az intézőbizottság elnöke azt mondja, a pénz befektetésekor a legjobb megoldást keresték, az pedig, amivel riogatják a városlakókat – miszerint eltőzsdézte a pénzüket –, egész egyszerűen nem igaz. – Ez a város pénze és nem a társulaté, aki pedig befizette a hozzájárulást, jogosulttá vált a szolgáltatásra. Pótbefizetésre nem lehet kötelezni a tagokat, azaz nekik ebből semmi káruk nem származik – mondja. Rendes Sándor sajtószóvivő megerősítette: a program megvalósítása nincs veszélyben, hiszen a város képes azt finanszírozni, ám az, hogy a társulat 293 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak és a jelenlegi tények ismeretében nem tud fizetni, olyan súlyú kérdés, amellyel a testület ma foglalkozni fog.

Amikor 1996-ban a beruházás elkezdődött, a pályázat benyújtásának egyik feltétele volt a társulat létrehozása, amelynek alakulásakor 7536 tagja volt – mondja Mikó Dániel, az intézőbizottság elnöke. – Voltak, akik a 126 ezer forintos hozzájárulást lakástakarék-pénztári befizetéssel oldották meg, mások készpénzben vagy részletekben fizettek. A társulatnak hitelt kellett felvennie ahhoz, hogy a munkák elkezdődhessenek. Négy banktól kértünk ajánlatot, a legjobb kondíciókat biztosító pénzintézettel kötöttünk szerződést. Az abban meghatározott határidőre nem valósult meg a beruházás, de a rossz feltételek miatt nem hosszabbítottuk meg a kontraktust. Ráadásul ekkorra már le tudtuk hívni a lakástakarék-pénztári megtakarítások összegét is, a társulat teljes bevétele az idén január végén 687 millió forint volt.

– Arról, hogy a pénz egy részét a két brókercég papírjaiba fektessük, egyedül döntöttem, de arról értesültek az intézőbizottság tagjai, mint ahogy a Projekt Végrehajtó Szervezete, a PIU tagjai is – ez utóbbi testület vezetője dr. Podlovics Roland, az önkormányzat részéről pedig a kapcsolattartó Pató István, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály vezetője. Minden, ami az üléseken elhangzott, jegyzőkönyvbe került – a pénzügyi helyzetről minden alkalommal tájékoztatást adtam –, amit a tagok írásban is megkaptak. Ezek bekérhetők, bárki ellenőrizheti, hogy kik voltak jelen és miről volt szó, ezekben szerepel a pénzek lekötése is.

– Elismerem: hibát követtem el, amikor nem hívtam fel külön is a tájékoztatást kapók figyelmét arra, hogy az anyagban szó esik a megtakarításokról és arról, hová fektettük be ezt az összeget. Több miniszter és nagyvárosi polgármester döntött ezen értékpapírok mellett, miért lett volna kétségünk afelől, hogy jó helyre kerül a pénz? Három feltételünk volt, amikor befektettük: legyen tőke- és hozamgarantált, illetve hogy bármikor hátrányos következmények nélkül hozzá tudjunk férni. Ki sejtette egy fél évvel ezelőtt, hogy a brókercégek bedőlnek? Senki. Ha az önkormányzat tudta, hogy ez kockázatos, joga lett volna erre felhívni a társulat figyelmét, de ez nem történt meg – mondja Mikó Dániel.

Nem értesítette a várost

Rendes Sándor, a nyíregyházi önkormányzat sajtószóvivője azt mondta: dr. Kovács Ferenc polgármester május 14-én értesült arról, hogy a társulat közel 300 millió forintot nem tud kifizetni a városnak, mert olyan kötvényekbe fektette azt, amelyek bebuktak.

– A társulat nem önkormányzati szerv és nem is a város cége, afölött a város semmilyen módon nem rendelkezik, a felügyeletére nem jogosult. A társulat elnöke és pénzügyi vezetője, ahogyan az a sajtóban is megjelent, személyesen döntött arról, hogy a lakosság által befizetett összegeket 293 millió forint értékben államilag nem garantált értékpapírokba fekteti a Quaestornál és a Hungária Zrt.-nél.

– Az, hogy erre volt-e jogosultsága és felhatalmazása, illetve hogy erről tájékoztatta-e az intézőbizottságot, az a társulat belső szabályzataiból illetve az ülések jegyzőkönyveiből derülhet ki. A társulat nemhogy nem kérte az önkormányzat hozzájárulását, de nem is tájékoztatta a várost ezekről a döntésekről. Egyébként ebben a helyhatóság nem is tudta volna megakadályozni, hiszen az önkormányzat semmilyen módon nem vett részt a társulat működtetésében, döntéseinek meghozatalában. Még akkor sem kaptunk értesítést, amikor az idén márciusban kiderült, hogy ezekkel a kötvényekkel baj van, és a társulat nem tudja teljesíteni a fizetési kötelezettségét.

KM-SZA


Nyíregyháza - A városvezetés Mikó Dánielen keresi a 300 milliót, ő pedig a pénzintézetek vezetőitől kérdezi: hol a pénz? tovább »

Nyíregyháza - A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat is a brókerbotrány károsultjai között van, miután közel 300 millió forint értékű Quaestor és Hungária értékpapírokat vásárolt a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában