Helyi közélet

2015.05.28. 10:19

Ülésezett a nyíregyházi közgyűlés

Nyíregyháza - Testületi ülést tartott a megyeszékhely közgyűlése, a képviselők 21 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen.

Nyíregyháza - Testületi ülést tartott a megyeszékhely közgyűlése, a képviselők 21 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen.

A legérdekesebb témának mégsem valamelyik napirendi pont számít: az ülésen számol be az eredményekről az a szakmai bizottság, amelyet dr. Kovács Ferenc polgármester hozott létre azért, hogy a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat befektetéseit megvizsgálja - mint ahogy arról beszámoltunk, a társulat közel 300 millió forintot Quaestor- és Hungária Zrt.-értékpapírokba fektetett, de ezek a cégek bedőltek, a város pedig nem tudta lehívni a soron következő összeget a társulat számlájáról.


12.00: Mikó Dániel elmondta: a városban keringő hírekkel ellentétben bruttó 200 ezer forintot kap ezért a munkáért. Jelen pillanatban senki sem tudja megmondani a veszteség mértékét, hiszen alapvető információk sem állnak a rendelkezésre. A valódi felelősök a Quaestor és a Hungária Zrt. vezetői, és az, hogy ő ezt elmondja, nem a felelősség elkenése - tette hozzá. Dr. Ulrich Attila alpolgármester azt mondta, nem kérdőjelezi meg, hogy Mikó Dániel jót akart. Azt viszont nem érti, hogy miért kellett 70 millió forintot ún. napon belüli ügyletként lekötni, hiszen az egy nagyon kockázatos befektetési forma. Lengyelné Petris Erika kiegészítette az alpolgármestert: ennél a szerződésnél nem szerepelt összeg. Lövei Csaba azt mondta, az a legfontosabb, hogy a beruházás rendben befejeződjön és a városlakókat ne érje kár. Szerinte az ügy arra is jó volt, hogy bizonyos szereplők politikai haszonszerzésre használják. Patóné Nagy Magdolna, a gazdasági osztály vezetője azt mondta, a társulat megtehette volna, hogy a számláján lévő pénzt átutalja a városnak, nem kellett volna lekötni egy ekkora összeget. Kovács Ferenc polgármester azt javasolta, hogy a közgyűlés hatalmazza őt fel, hogy ha szükséges, megtehesse a jogi lépéseket. A testület a beszámolót elfogadta, a bizottság javaslatait jóváhagyta.


11.30: Mikó Dániel a közgyűlés tagjai előtt is elismételte azt, ami portálunkon is megjelent: sok önkormányzat és minisztérium fektette a pénzét ezekbe a papírokba, nem gondolhatta, hogy ezek a cégek bajba kerülnek. A már nem önálló pénzügyi felügyelet dolga lett volna, hogy ezeket a cégeket felügyelje, de ez nem történt meg, már csak akkor jelezték, hogy baj van, amikor semmit sem lehetett tenni. Béres Csaba (Jobbik) azt kérdezte, miért volt szükség a pénz befektetésére. Lövei Csaba (Változást Nyíregyházáért) azt mondta: Mikó Dániel azt állítja, hogy a PIU-tagok tisztában voltak a befektetéssel, ők pedig azt, hogy nem volt erről tudomásuk. Ez hogy lehet? - tette fel a kérdést. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) azt kérdezte, kellő körültekintéssel helyezték-e el a pénzt decemberben úgy, hogy tudták: májusban szükség lesz rá? Jászai Menyhért alpolgármester, majd dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) is arra volt kíváncsi, hogy miért volt szükség a pénz befektetésére? Mikó Dániel azt mondta, az OTP-nél alig több mint 1 százalékos kamatot adtak a pénzre, míg a brókercégek ennél négy százalékkal többet. Próbált a város pénzével jól gazdálkodni, ezért tették ide a közel 300 millió forintot. Nem jelentett (volna) gondot, hogy az év végén járt volna le a lekötés, hiszen a szerződést úgy kötötték, hogy bármikor hátrányos következmények nélkül ki tudták volna venni a pénzt. Móricz István arról beszélt, hogy a PIU-jegyzőkönyvek mellett mindig voltak mellékletek, ebben szerepelnek a befektetések, de az üléseken erről nem volt szó. Annak minősítése, hogy a pénz jól van-e lekötve, nem a PIU kompetenciája - mondta. Kovács Ferenc polgármester elmondta: ez nem egy kedélyes vita, itt 293 millió forintot elbrókereztek, és arról kellene beszélni, hogy mit lehet ebből megmenteni. - Ostoba és érthetetlen döntés volt a pénzt ezeknél a cégeknél lekötni - mondta. A társulatnak az volt a dolga, hogy a városlakók által befizetett pénzt megőrizze, nem kellett volna nyerészkedni. Azt kérdezte, kinek volt ez érdeke? Azt mondta, Mikó Dániel ne próbálja másra kenni a felelősséget!


11.00:  A két közgyűlés közötti események tárgyalásakor Nagy László (MSZP) az Apáczai gyakorló iskola jövőjéről érdeklődött. Andó Károly (Fidesz), az intézmény igazgatója azt mondta, május 31-éig születik meg a döntés arról, hogy a Klik-hez kerül-e az iskola. Póka Imre (független) a Szpari érdekében kért szót (mint ismert, az együttes nem kapta meg a licencet az MLSZ-től). Azt javasolta, a testület tagjai írjanak levelet az MLSZ-hez, amiben kiállnak a csapat mellett. - Méltánytalan volt a döntés - mondta dr. Kovács Ferenc polgármester és hozzátette: szerinte indokolatlan is. A Szpari anyagi helyzete talán az egyik legstabilabb az egész bajnokságban, nem értik, mi az oka a döntésnek, és úgy vélte, meg kell várni a hivatalos indoklást.

A testület a legutóbbi közgyűlés óta történt események között hallgatta meg a vizsgálóbizottság összefoglalóját. Kovács Ferenc elmondta: május 14-én értesült arról, hogy a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat közel 300 millió forintot fektetett Quaestor és Hungária Zrt.-értékpapírokba, a helyzet tisztázására állította fel a szakmai bizottságot. Szilvási István (Fidesz) azt kérdezte, nem fordult-e meg az intézőbizottság elnöke, Mikó Dániel fejében, hogy államilag garantált papírokba fektesse a pénzt, kellő körültekintéssel kezelték-e lekötéseket, illetve hogy amikor bedőlt a Hungária Zrt., nem lett volna-e lehetőség arra, hogy a Quaestornál lévő összeget kivegyék? Hunyadi János (Változást Nyíregyházáért) azt kérdezte, kik a PIU tagjai, és hogy ők részt vettek azon az ülésen, ahol elhangzott, hogy a pénzt milyen értékpapírokba fektették. A polgármester felolvasott egy levélrészletet, amelyet a PIU-tagok írtak alá: ebben az szerepel, hogy az üléseken Mikó Dániel nem beszélt a befektetésekről.

A szakmai bizottság - tagja volt dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, Móricz István, a Nyírségvíz korábbi vezérigazgatója és Lengyelné Petris Erika, az ellenőrzési osztály vezetője - megállapításai között többek között az szerepel, hogy a befektetések már a szerződések megkötésekor is kockázatosnak minősültek, de a döntés meghozatalára Mikó Dániel jogosult volt.


Nyíregyháza - Mint megírtuk, a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat közel 300 millió forintot fektetett Quaestor- és Hungária-értékpapírokba, ám e cégek bedőltek. Dr. Kovács Ferenc polgármester bizottságot állított fel, a grémium a mai közgyűlésen számol be a vizsgálat eredményéről. tovább »

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a csütörtöki testületi ülés két napirendi pontjáról kérdeztük. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában