Helyi közélet

2015.06.25. 11:06

A NYÍRVV-s hűtlen kezeléses ügy is téma volt a közgyűlésen

Nyíregyháza - A meghívó szerint 17 napirendi pontot nyílt, hetet pedig zárt ülésen tárgyalt a nyíregyházi közgyűlés a csütörtöki ülésen.

Nyíregyháza - A meghívó szerint 17 napirendi pontot nyílt, hetet pedig zárt ülésen tárgyalt a nyíregyházi közgyűlés a csütörtöki ülésen.

11.45: Módosítja a Nyíregyháza Spartacusszal kötött szponzori szerződést az önkormányzat. Nagy László azt mondta, sajnálja, hogy a legutóbbi ülésen a testület nemmel szavazott arra a képviselői javaslatra, hogy a közgyűlés fejezze ki kiállását a Szpari mellett. Szeretné, ha a város bebizonyítaná az MLSZ-nek, hogy a csapat az NB III-ban is meg tudja őrizni a szurkolóit, és képes megtartani a jelenlegi nézőszámot (ez 5. volt az NB I-ben). Azt kéri, hogy a város segítsen ebben. A polgármester azt mondta, a Szpari sem teljesen patyolat tiszta ebben az ügyben. A döntés viszont méltánytalan, mert ha történt is szabálytalanság, azt nem lehetett volna ilyen súlyos szankciókkal büntetni. Szerinte is az a megfelelő válasz, ha a szurkolók a csapat mellett maradnak, ők ebben támogatják a klubot.


11.30: Lövei Csaba azt mondta, szerintük az ügy súlyossága és a vádemelés elég indok ahhoz, hogy a polgármester felmentse Bocskai Pétert. Az, hogy a tulajdonosi jogokat a polgármester gyakorolja, 2010-ben talán indokolt volt, de ma már nem az - tette hozzá. Hunyadi János mint mondta, megdöbbenten hallgatta a polgármester indoklását. - Ma már nem gyanúsításról beszélünk, hanem vádemelésről, ami egy teljesen új helyzet. Az, hogy a NyírVV jól dolgozik, nem jelenti azt, hogy egy ilyen súlyú ügy felett szemet lehet hunyni. Előállt egy olyan helyzet, ami bizalomvesztéssel jár. A megyeszékhely legnagyobb cégének élén egy olyan ember áll, akit megvádoltak, ez pedig a városra nem vet jó fényt, komoly erkölcsi teher - mondta.

Dr. Tirpák György (Fidesz) mindenkit emlékeztetett: az, hogy valakit megvádolnak, nem jelenti minden esetben a bűnösség megállapítását. Nagy László szerint a vádemelésnek elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy a polgármester bizalma meginogjon. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) szerint nem tisztességes ilyen hangulatot gerjeszteni a NyírVV ellen, holott remek munkát végeznek. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) ugyanezt erősítette meg: a cég jól dolgozik, a városlakók nap mint nap megköszönik a munkájukat. Lövei Csaba szerint semmiféle összefüggés nincs a vádemelés és a között, hogy a cég hogyan dolgozik. Dr. Kovács Ferenc szerint ezt az ügyet az ellenzék gerjeszti, döntést a bíróság hoz majd. Bocskai Péter munkáját ő az alapján ítéli meg, hogy milyen munkát végez a városüzemeltetés. Azt mondta, az ellenzék bolhából csinál elefántot.


11.00: Napirend előtt Horváthné dr. Együd Ágnes háziorvos és Szabó Zsuzsanna ápolónő vehették át a Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója Babicz Béla-díjat. Képzőművészeti ösztöndíjat kapott Székhelyi Edit festőművész, Szolanics Elvira keramikus és Verebély Olga szobrászművész.

Három képviselő (Lövei Csaba, Hunyadi János és Nagy László - Változást Nyíregyházáért) nyújtott be módosító javaslatot a napirendi pontokhoz: azt javasolták, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlását a testület vonja vissza a polgármestertől és utalja vissza saját, azaz a közgyűlés hatáskörébe. Mindezt azzal indokolták, hogy a polgármester nem mentette fel tisztségéből Bocskai Pétert, a NyírVV Kft. ügyvezető igazgatóját azt követően, hogy vádat emeltek ellene különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés miatt. A képviselők szerint ezzel a döntéssel a polgármester nem járt és jár el megfelelően a város vagyonának védelmében, ezért lenne indokolt, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlását tőle a közgyűlés saját hatáskörbe vonja.

Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, a képviselők nézzék meg a gazdasági társaság pénzügyi helyzetét 2010 előtt és most: azt fogják látni, hogy a cégnél rend van, ellentétben a korábbiakkal. Fenntartja azt az álláspontját, ami szerint akkor lehet és kell átgondolni az ügyvezető visszahívását, ha érdemi döntés születik, addig Bocskai Pétert megilleti az ártatlanság vélelme. Lövei Csaba és Hunyadi János is azt kérdezték, hogy a polgármester döntése, ami szerint csak akkor kell egy dolgozót visszahívni, ha már az elsőfokú bírósági ítélet megszületett, minden önkormányzati dolgozóra érvényes-e - utaltak egy olyan ügyre, ahol falopás miatt bocsátottak el dolgozókat a társaságtól, úgy, hogy ítélet azóta sem született. Azt kérdezték, azokat a dolgozókat miért nem illette meg az ártatlanság vélelme? Nagy László arra volt kíváncsi, hogy meg van-e a bizalom a cégen belül, illetve a városlakókban a cég vezetője felé. Kovács Ferenc azt mondta, az ítélet kimondásáig őt az érdekli, hogy a NyírVV jól dolgozik-e, márpedig jól dolgozik. Új helyzetet az teremthet, ha a bíróság kimondja, hogy bűncselekmény történt - tette hozzá.

Bocskai Péter azt mondta, megdöbbentette a vádemelés, aminek a részleteiről őt még nem tájékoztatták. Áll a vizsgálat elé, és ha a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, áll a felelősségre vonás elé is. Sajnálatosnak tartja, hogy az ellenzék az elmúlt két évben lejárató sajtótájékoztatókon próbálta őt korruptnak beállítani, de arról soha nem beszéltek, hogy a NyírVV mennyit dolgozik azért, hogy a város útjai, terei, parkjai rendezettek legyenek. A NyírVV nem politikai cég, náluk a problémák nem jobboldaliak vagy baloldaliak, hanem városiak. Végezetül megköszönte a polgármester és a közgyűlés bizalmát.


Nyíregyháza - Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a Szpari szponzorációjáról és a buszközlekedés ellentételezéséről is döntenek. A napokban tartott sajtótájékoztatók alapján biztosnak tűnik, hogy szó esik majd a NyírVV Kft. vezetőinek bírósági ügyéről is. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai testületi ülés három napirendi pontjáról kérdeztük. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában