Helyi közélet

2015.06.26. 19:36

Életmentő műtét nem marad el vér hiányában

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében jelenleg 20–21 ezer donor van, miközben a több mint 500 ezer lakosú megye népességének 30–35 százaléka alkalmas arra, hogy vér­adóvá váljon, és életet mentsen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében jelenleg 20–21 ezer donor van, miközben a több mint 500 ezer lakosú megye népességének 30–35 százaléka alkalmas arra, hogy vér­adóvá váljon, és életet mentsen.

– A nyári időszak valóban nehéz a véradásszervezések szempontjából is, de életmentő műtét vagy beavatkozás vérhiány miatt nem marad el! – hangsúlyozza Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója.

Köszönet a donoroknak

– A korábbi évek eredményeihez képest közel 1500 egységnyivel kevesebben jelentkeznek véradásra, bár mindent megteszünk azért, hogy a megye egészséges lakosságát megnyerjük ennek a nemes ügynek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 20–21 ezer donor van, miközben a több mint 500 ezer lakosú megye népességének 30–35 százaléka alkalmas arra, hogy véradóvá váljon és életet mentsen.

– Kiemelkedően jó térség ebből a szempontból a záhonyi, kisvárdai, nyírbátori, fehérgyarmati, míg a tiszavasvári, vásárosnaményi részen és mátészalkai térség egyes területein nehezebben mozgósíthatóak az emberek – tájékoztatott az igazgató. Különös helyzet alakult ki Nyíregyházán és a hozzá tartozó területen, hiszen itt a szervezett véradásokon túl az Országos Vérellátó Szolgálat naponta intézeti behívásokat is tart, ami esetenként a kiszállásos véradások eredményeit befolyásolja. A nyáron szervezett véradások területileg főként a településeken valósulhatnak meg, hiszen a szabadságolások és leállások miatt az intézmények, üzemek, gyárak nem tudnak annyi donort biztosítani, mint az év más időszakaiban.

– Azért, hogy vérhiány ne alakuljon ki a nyári hónapokban, ott vagyunk a nagy fesztiválokon és rendezvényeken is. Most szombaton az újfehértói gépészkovács találkozóra kilátogatók, július 4-én a tiszadobi falunap, 11-én pedig a vásárosnaményi Zoárd-napi rendezvényekre kilátogatók nyújthatják a karjukat – sorolta az időpontokat és helyszíneket Szarkáné Kövi Márta.

Megtudtuk azt is, ütemezett műtéteknél fordulhat elő, hogy az alacsony vérkészletre, vagy a ritka vércsoportra hivatkozva műtétet ütemezhetnek át, azonban ilyen esetekben is a rokonok, barátok, ismerősök mozgósításával elérhető lenne, hogy a szükséges vér rendelkezésre álljon.

– Mindig elmondjuk, s megtesszük most is: soha nem tudhatjuk, hogy holnap nem lesz-e nekünk szükségünk életmentő vérre. Ahhoz, hogy a vérkészletben minden szükséges vér rendelkezésre álljon, s mindenki a számára legmegfelelőbb vért kaphassa meg, szükség van a donorokra – mondta a megyei igazgató. – Mindenkinek köszönjük, és tisztelettel adózunk mindenki előtt, aki ebben a szép mozgalomban tevőlegesen részt vesz, példát mutat és felelősséget vállal a betegekért, és a gyógyulásukért is.

– Valóban hallani olyan híreszteléseket, hogy az ország nyugati felére innen visznek vért, azonban ez nem igaz. Sőt, míg az országos átlag öt százalék, addig például Győr-Moson-Sopron megyében a lakosság 8–9 százaléka véradó, nagyon sok esetben mi kapunk tőlük vért – cáfolta a pletykákat Szarkáné Kövi Márta és hozzátette: a keleti országrész megyéiben – így Szabolcsban, Hajdúban és Borsodban – az öt százalékot sem éri lakosságarányos donorszám.

Komoly érték a véradás

Nagyjából 300 ezer rendszeres véradó van Magyarországon, olyanok is akadnak közöttük, akik évente ötször adnak vért.

– Nagyon jó lenne, ha minél többen válnának rendszeres véradóvá. Fontos, hogy minél fiatalabb korban felhívják a figyelmet arra: vér akkor van, ha az emberek adnak. Ezért is volt szükség az immár kilencedik alkalommal megszervezett egyetemi és főiskolai felsőoktatási véradóversenyre. Évről évre egyre több intézmény regisztrál, és a tapasztalatok szerint a fiatalok körében egyre komolyabb értéket jelent a véradás. Az elmúlt tanévben – szeptember 1. és május 15. között – 37 intézményben, 277 eseményen több mint tizenkétezer véradó vett részt, közülük háromezren először adtak vért – közölte Váradi Mariann véradásszervező.

Akut műtét nem marad el

– A Jósa András Oktatókórházban vérhiány miatt soha egyetlen akut műtét sem maradt el – erősítette meg Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sajtófőnöke. – Elenyésző az a szám, mindössze néhány olyan eset történt, amikor az előre tervezett nagy vérigényű operációt egy-két nappal el kellett halasztani, de ezt minden esetben egyeztették a beteggel is.

Az ország egész területén – állami feladatként – az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) biztosítja a vérellátás megtervezését és megszervezését, az egészségügyi intézmények ellátását vérrel és vérkészítményekkel.

KM-BM, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában