Helyi közélet

2015.06.23. 14:38

Harangavatással és ünnepi koncerttel zárja jubileumi évadát a nyíregyházi Cantemus Kórus

Nyíregyháza, 2015. június 23., kedd (MTI) - Az együttes nevét viselő harang avatásával és koncertekkel zárja idei ünnepi évadát szombaton a negyven évvel ezelőtt megalakult nyíregyházi Cantemus Kórus.

Nyíregyháza, 2015. június 23., kedd (MTI) - Az együttes nevét viselő harang avatásával és koncertekkel zárja idei ünnepi évadát szombaton a negyven évvel ezelőtt megalakult nyíregyházi Cantemus Kórus.

A négy évtized alatt számos zenei díjat és elismerést begyűjtött kóruscsalád gyermekkórusként, a korábbi 4-es számú általános iskola falai között alakult meg az akkor még fiatal énektanárként dolgozó Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével 1975-ben - mondta el Szilágyi Szilárd, a kórus sajtóreferense kedden az MTI-nek.

A sajtóreferens felidézte, ebből az általános iskolai "kötelező penzumként" létrehozott harminc-negyven énekesből álló kórusból - kitartó és következetes, megalkuvást nem ismerő munkának köszönhetően - ma már egy nemzetközi hírű és rangú, Magyarország Nemzeti Együtteseként számon tartott kóruscsalád ünnepelheti születésnapját.

A Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemusnak jelenleg több mint 350 tagja van, azokkal együtt pedig, akik az elmúlt negyven évben ebben a kórusban rövidebb-hosszabb ideig énekeltek, egy több mint kétezer főt számláló közösség nevelkedett fel. A negyvenéves jubileum alkalmából idén ünnepségsorozatot szervezett a Cantemus, amelynek évadzáró koncertjeit szombaton tartják meg Nyíregyházán.

A délután négy, valamint az este hét órakor kezdődő koncerteken elhangzik majd Thomas Tallis reneszánsz zeneszerző negyven szólamra komponált Spem in alium című motettája is. Az esti hangversenyt Kovács Ferenc polgármester nyitja meg.

A két koncert közben, este hat órától az iskola udvarán felavatják az együttes múltját és jövőjét jelképező, a Cantemus emblémájával és jelmondatával díszített harangot. A Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester őrbottyáni műhelyében készült 56 kilogramm súlyú, vörösréz és ón ötvözetéből készült harang a normál zenei A-hangnál egy kicsit magasabban szólal majd meg - közölte Szilágyi Szilárd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában