Helyi közélet

2015.06.09. 16:44

Harc az online gyűlöletbeszéd ellen

Nyíregyháza - Kétórás koncertet adott Strasbourgban a Prémvadászok zenekar.

Nyíregyháza - Kétórás koncertet adott Strasbourgban a Prémvadászok zenekar.

A No Hate Speech Mozgalom 2013-ban indult, és az elmúlt két év során az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelem európai zászlóshajójává vált. A kampányhoz húsz ország csatlakozott kontinensszerte – köztük hazánk is –; támogatói, önkéntesei igyekeznek a lehető legszélesebb hallgatóság figyelmét felkelteni, és ráirányítani az internet elterjedésével.

– A nagyobbik lányom a No Hate Speech Mozgalom magyar kampánybizottságának tagja, így ismertem meg a mozgalmat. Azt találtam ki, hogy írunk hozzá egy dalt – idézte fel a nyíregyházi Prémvadászok zenekar gitáros-énekese, egyben menedzsere, dr. Nedeczky Zsolt. Miután elkészült a gyűlöletbeszéd elleni dal, angolra fordították és megmutatták a bizottságnak. A No Hate Speech Songhoz készült videoklip annyira tetszett a strasbourgi testületnek, hogy a kampány népszerűsítő dalának választották.

– A projektnek május végén Strasbourgban volt a „zárórendezvénye”, amire a zenekart személyesen hívta meg az Európa Tanács kampánybizottságának az elnöke. Minden résztvevő ország beszámolt az elmúlt két év munkájáról, aminek eredményeként ott és akkor 2017-ig meghosszabbították az akciót.

– Ezt követően kétórás angol nyelvű koncertet adtunk: három magyar dalt játszottunk összesen, ezeknek is nagy sikerük volt. Nagyon kedvesen fogadtak minket, az első szám után végigénekelték-táncolták a koncertet az európai és a kontinensen túlról érkező vendégek.

A Prémvadászok a fellépés előtt két héttel kapták a meghívást, így nem sok idejük maradt a felkészülésre.

– Nagyon sokat dolgoztunk, éjjel-nappal próbáltunk, hogy tökéletes legyen a műsor. Megérte, mert nagy sikere volt a zenekarnak – jegyezte meg büszkén dr. Nedeczky Zsolt.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában