Helyi közélet

2015.06.13. 14:27

Közlemény - Sok mindent összegyűjtöttek a helytörténeti gyűjtemény számára

Ópályi - Az egykori központi általános iskola ma Falusi Múzeum és Falusi Galéria Ópályiban. Itt kapott helyet a helytörténeti gyűjtemény.

Ópályi - Az egykori központi általános iskola ma Falusi Múzeum és Falusi Galéria Ópályiban. Itt kapott helyet a helytörténeti gyűjtemény.

Sok mindent összegyűjtöttünk az idők során, köszönet azoknak az ópályi lakosoknak, akik nem a méhtelepre vitték, vagy elégették szüleik, nagyszüleik használati tárgyait, hanem felajánlották a helytörténeti gyűjteménynek. Sokan rácsodálkoznak a faluból, ha véletlenül betévednek falusi múzeumunkba, hogy mi minden van benne. A faluba érkező vendégeknek is eldicsekszünk értékeinkkel. Óvodásaink, iskolásaink rendszeresen látogatják múzeumunkat. Minden falubelimnek látni kellene a gyűjteményt, de legalábbis el kellene hozni ide távolról hazalátogató rokonait, ismerőseit. Egyszer még büszkék lesznek falusi múzeumunkra.

A gyűjtemény minden bizonnyal legérdekesebb darabja egy borotvatartó, valóságos kincs, melyet Szabad Antal egykori magyar katona faragott a szibériai hadifogsága idején. A borotvatartó eltolható fedéllel rendelkezik , felirata egyik oldalon Irbit 1915, a másik oldalon Ázsia 1916. A virágmintás fedelén EMLÉK felirat olvasható. Vélhetően az évekig tartó faragás tartotta a lelket hősünkben, aki szerencsésen hazatért falujába Ópályiba a nehéz fogságból. A borotvatartót unokájától Tarapcsák Évától, a Miskolcon élő nyugdíjas tanárnőtől kaptuk.

Erdélyi Miklós polgármester  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában