Helyi közélet

2015.06.10. 09:38

Küldjön hírt - PRO PATRIA - 3 nap Rákóczi és a felvidéki magyarság nyomában

Nagykálló - HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás a Nagykállói Általános Iskolában

Nagykálló - HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás a Nagykállói Általános Iskolában

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a HATÁRTALANUL! program keretében kiírt pályázaton iskolánk támogatást nyert a 7. évfolyamon tanuló 57 fő diák felvidéki kirándulására.

3 napos tanulmányi kirándulásunk 2015. május 8-án kezdődött. Reggel 7 órakor indultunk útnak. Mi, 7. évfolyamos tanulók és kísérőtanáraink már mindannyian nagyon izgatottan vártuk a már hetekkel korábban előkészítő órával és csapatvetélkedővel bevezetett utazást.

Első nap, miután megtettük a közel 3 órás utat, Borsiba, Nagykálló testvértelepülésére érkeztünk. Először a Rákóczi-várkastélyt látogattuk meg, ahol tanulságos idegenvezetésen volt alkalmunk részt venni. Megismerkedtünk a Rákóczi család történetével, a fejedelem gyermekkorával, valamint a korabeli fegyverekkel és magával a várral is. Utunk ezután a borsi általános iskolába vezetett. Ott Gura Zsombor és Tamás Levente 7.c osztályos tanulók a legényes férfitáncot mutatták be, mi pedig átnyújtottuk az általunk készített ajándékokat az ottani gyerekeknek. Ezután a szlovák és magyar diákok együtt fociztak az iskola udvarán.

Következő állomásunk Kassa volt, ahol 3 órás idegenvezetésen vettünk részt. Meglátogattuk a Szent Erzsébet Székesegyházat, megcsodáltuk a szárnyas oltárokat, valamint tiszteletünket tettük a Rákóczi-kriptában. Kassán még megcsodáltuk a zenélő szökőkutat, a Rodostói házat, valamint magát a várost is. Első napunk végén érkeztünk meg Rozsnyóra, ahol a szálláshelyünk volt.

Második nap már korán reggel elindultunk a szepesi vár felé. Először a várat, majd a mintegy 4 hektáros birtokot is körbesétáltuk, ami hatalmas élmény volt számunkra. Az 1993-ban az UNESCO Világörökség részévé vált szepesi várban született Szapolyai János, I. János magyar király. Ezt követően megérkeztünk Szepeskáptalanra, az egy utcából álló településre, ahol egy ideig még a püspök is lakott. Idegenvezető segítségével megtekintettük a kéttornyú Szent Márton katedrálist. Utolsó állomásunk aznap Lőcse volt, ami szintén a világörökség része. Lőcse leghíresebb épülete a gótikus stílusban épült városháza, amely sokak számára ismert Mikszáth Kálmán: A fekete város című regényének filmfeldolgozásából. Azonban nem csak Mikszáth Kálmánt ihlette meg ez a gyönyörű város, hanem másik nagy írónkat, Jókai Mórt is. Jókai 1885-ben írta meg A lőcsei fehér asszony című regényét, amelynek főszereplőjét Géczy Juliannáról mintázta. A városban megtekinthető még a Thurzó-ház, a városháza mellett álló szégyenketrec, továbbá a Szent Jakab templom, melynek legrégebbi oltára a Szent Katalin oltár 1460-ban épült.

Harmadik nap Szlovákia egyik legszebb kastélyát, a betléri Andrássy-kastélyt látogattuk meg. A vadászkastély Kelet-Szlovákiában, Rozsnyótól északnyugatra a Sajó völgyében áll négy saroktornyával, egy romantikus építményekkel, műbarlanggal és vízeséssel ellátott csodálatos 57 hektáros angolpark közepén. Délután érkeztünk meg a legutolsó állomásunkhoz, a Domica-barlanghoz. A barlang a Magyarországon elterülő Baradla-barlanggal együtt 25 km hosszú barlangrendszert alkot. Ezen kívül itt találták meg az 5-6 ezer évvel ezelőtt a csiszolt kőkorban élt ember számos kő- és csonteszközét is. Az idegenvezető még azt is megmutatta, hogy milyen a barlang koromsötétben. Teremről teremre haladva lélegzetelállító látványban volt részünk, sőt még a termek akusztikáját is kipróbálhattuk.

Ez alatt a három nap alatt nagyon sok élményt szerezhettem, azonban a legjobb dolog az volt, hogy mindezt a barátaimmal élhettem át.

A többiek nevében is szeretném megköszönni kísérő pedagógusainknak: Dubász Éva intézményvezetőnek, Tóth-Kósa Beáta intézményvezető-helyettesnek, Rákóné Borsy Éva, Sándorné Lelesz Klára és Tóth Barnabásné osztályfőnököknek és Uri Dóra Márta pedagógusnak és mindenkinek, aki hozzájárult, hogy ez a csodálatos kirándulás megvalósuljon.

- Tóth Amina, 7.c osztályos tanuló, Nagykállói Általános Iskola -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában