Helyi közélet

2015.06.25. 19:43

Mennyit ér a diákmunka?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ebben az évben is minimum 8500 diák foglalkoztatása valósulhat meg közpénzből.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ebben az évben is minimum 8500 diák foglalkoztatása valósulhat meg közpénzből.

Már hétfőtől regisztrálhatják magukat a lakó- vagy tartózkodási helyükhöz legközelebb eső járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál azok a fiatalok, akik nyári munkával szeretnék az üdülésre szánt zsebpénzüket kiegészíteni, esetleg a tanulmányaik finanszírozására fordítanák az önkormányzati hivatalokban megkeresett pénzt. A Nemzetgazdasági Minisztérium az idén is elindította „Nyári diákmunka” elnevezésű, központi munkaerő-piaci programját, s ebben az évben 1,5 milliárd forintot fordít a megvalósításra. A maximum napi 6 órás foglalkoztatás teljes költségét, tehát a munkabért és annak járulékait ezúttal is az elkülönített pénzösszegből finanszírozzák, s a támogatás legfeljebb két hónapos munkavégzésre ad lehetőséget.

Egyre több diák dolgozik nyaranta, hogy némi pénzt keresve összeszedje a nyaralásra valót, enyhítsen a szülők anyagi gondjain, vagy éppen kivegye a részét taníttatásának terheiből. Ezért is tekinthető fontos kezdeményezésnek, hogy Magyarország kormánya 2013-ban elindította új, diákoknak szóló központi munkaerő-piaci programját, amellyel az önkormányzatok számára is lehetővé tette, hogy nyári idénymunkára tanulókat foglalkoztassanak.

A program minden évben sikeres volt, tavaly például 16 ezer fiatal szerzett a megérdemelt – a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot megközelítő – jövedelem mellett hasznos munkatapasztalatot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 17-én hangsúlyozta, hogy a projekt idei folytatása során a hátrányos helyzetű megyékre jobban odafigyelnek, s ezekhez nagyobb létszámot tervezve több pénzt különítettek el.

Múzeumban, hivatalban

Mindezeket figyelembe véve a vidéki önkormányzati gyakorlat mellett kíváncsiak voltunk a megyeszékhely foglalkoztatási adataira is. A nyíregyházi emberierőforrás-menedzsment megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy tavaly 180 diák dolgozott az önkormányzatnál, az idén kb. 150 fő foglalkoztatására kaptak lehetőséget.

A felvettek között lesz, akit fizikai munkavégzésre irányítanak, mások szervező és adminisztrációs területen tehetik hasznossá magukat. A diákok többségét ezúttal is az önkormányzat intézményeiben helyezik el, így a hivatal mellett a Jósa András Múzeum, a Váci Mihály Kulturális Központ, vagy például az Alap- és Középfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központ is várja már a „friss” munkaerőt. A Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által kiadott nyilatkozat kitöltésével lehet regisztrálni, s egyúttal munkára jelentkezni az idei, július 2-ával induló szezonban.

Érdeklődő van bőven

Tuzséron várólistát vezetnek a dolgozni vágyó diákokról.

– Tavaly tíz státuszra pályáztunk, kettő lett belőle. Valószínűleg az idén is így lesz, pedig tíznek is tudna munkát adni az önkormányzat. A két álláshelyet azonban négyen töltötték be: kéthetes turnusokban összesen négy szorgalmas fiatal dolgozott a polgármesteri hivatalban – mesélte Ferkovics Tibor polgármester. – A nyári szabadságolások alatt jól jön a segítő kéz, legyen szó adminisztrációs feladatokról, könyvtári teendőkről, vagy kisegítő munkáról a gyermektáboroztatások ideje alatt – tette hozzá a településvezető.

– Az előző két évben 60–80 fiatalt tudott a mátészalkai önkormányzat foglalkoztatni. Az idén is pályázunk, mert jelentős az igény a diákok körében: eddig körülbelül hatvan tanuló jelezte, hogy ismét szeretné az állások egyikét betölteni – mondta el Takács Csaba jegyző. Hozzátette: főként adminisztrációs és könnyű fizikai munkát kínálnak hosszabb-rövidebb időre a város közintézményeiben.

Adminisztrációs munkára

Tavaly az újfehértói önkormányzat tíz diáknak adott munkát, de az idei lehetőségeket még nem ismerik. Alig néhány napja kezdődött el a jelentkezés, s valószínűleg az idén sem tudnak annyi fiatalt foglalkoztatni, amennyit szeretnének.

– Főként adminisztrációs munkát végeztek tavaly nyáron is a diákok, az egészségügyi intézményekben, a bölcsődében, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban dolgoztak – mondta Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere.

– Sajnos csak tíz emberre kaptunk támogatást. Ettől jóval többen érdeklődtek már a hivatalban az idén, de át kellett irányítanunk őket a munkaügyi központba, mert ott kell regisztrálniuk. Talán a hónap végére kiderül, mennyi diákot és meddig tudunk foglalkoztatni.

Két hét jó társaságban

Bagoly Vivien tavaly nyáron a Móricz Zsigmond könyvtárban kapott munkát tanulóként.

– Abba a turnusba kerültem, amelyik augusztus második felében indult. Különböző szekciókba osztottak be minket, én a zenei részleghez kerültem. Bakelitlemezeket válogattunk, amiket aztán bevittünk a Magyar Rádió archívumába. Nagyon élveztük a munkát, a társaság is jó volt, sokat nevettünk – jegyezte meg a frissen érettségizett fiatal. Hozzátette: nem keresett többet, mint bármelyik más diákmunkával, cserébe nagyon érdekes volt a könyvtárban eltöltött két hét, és addig sem unatkozott otthon.

KM-MJ, CSA, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában