Helyi közélet

2015.06.25. 10:35

Szpari-, Volán- és NyírVV-ügy a mai közgyűlésen

Nyíregyháza - Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a Szpari szponzorációjáról és a buszközlekedés ellentételezéséről is döntenek. A napokban tartott sajtótájékoztatók alapján biztosnak tűnik, hogy szó esik majd a NyírVV Kft. vezetőinek bírósági ügyéről is. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai testületi ülés három napirendi pontjáról kérdeztük.

Nyíregyháza - Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a Szpari szponzorációjáról és a buszközlekedés ellentételezéséről is döntenek. A napokban tartott sajtótájékoztatók alapján biztosnak tűnik, hogy szó esik majd a NyírVV Kft. vezetőinek bírósági ügyéről is. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai testületi ülés három napirendi pontjáról kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Esélyegyenlőségi program

2013-ban fogadtuk el Nyíregyháza esélyegyenlőségi programját, és rögzítettük, hogy kétévente felülvizsgáljuk. Frakciónk kiemelten fontosnak tartja ezt a területet, és úgy látjuk, példaértékű munka folyik városunkban, amelyhez az e területen működő civil szervezetek is hozzájárulnak. Talán ennek a munkának az elismerését is jelenti, hogy az idén itt rendezik a hátránnyal élők nemzetközi művészeti fesztiválját. Köszönet jár a szakembereknek, akik azon dolgoznak, hogy senkit se érhessen hátrány vagy hátrányos megkülönböztetés, és hogy a segítséget minden rászoruló megkapja.

Szpari-szponzoráció

A Szpari körül kialakult helyzet nehéz döntés elé állítja a közgyűlést, hiszen mint ahogyan az a szponzori szerződésből is kiderül, a város mindvégig azzal számolt, hogy a csapat az első osztályban szerepel majd a következő években. A lezárult évadban a vállalt teljesítményt hozta a csapat, eltérés csak a nézőszámok tekintetében volt. Frakciónk úgy látja, meg kell találnunk annak a módját, hogy a következő években a csapat ismét visszakerülhessen az első osztályba, azonban az is egyértelmű, hogy más alapokra kell helyezni a jövőben klub városi támogatását.

Buszközlekedés ellentételezése

Nyíregyháza költségvetésében a Volán- szolgáltatások ellentételezésére 430 millió forint szerepel. Ezzel szemben a Volán 764 millió forint finanszírozási igényt jelentett be az idei évre. Ez frakciónk számára teljességgel elfogadhatatlan, nem látjuk sem a szolgáltatás színvonalának emelkedését, sem a járműpark fejlesztését, sem a társaság átalakításából származó költségmegtakarítást. Véleményünk szerint a Volán indokolatlanul kér több pénzt a szolgáltatásaiért, ezért frakciónk az eredetileg előirányzott 430 millió forint kifizetését tudja támogatni.


Nagy László (MSZP)

Esélyegyenlőségi program

A beszámolóból egyértelműen kiolvasható az, amit a megyében és a városban élők is tapasztalnak: az elmúlt öt évben megállíthatatlanul nőtt a szegénység, csökkent a bérek vásárlóereje, és a hátrányos helyzetben élő gyermek száma is nőtt. Ennek a folyamatnak kell véget vetnünk!

Nyíregyházának erőn felül kellene teljesítenie, hogy a kormányzat gazdagokat segítő, szegényeket magukra hagyó politikáját ellensúlyozni tudja, annak érdekében, hogy több munkahely legyen, és emberek ezrei ne éhbéreket vigyenek haza.

Buszközlekedés ellentételezése

A helyi tömegközlekedés az önkormányzat által megrendelt szolgáltatás, melyhez nagyon komoly forráskiegészítést biztosít a régióssá vált cég számára. A cég elvárásai és a költségvetésben biztosított összeg között hatalmas a különbség (majdnem a duplája). A szolgáltatás színvonala nem javult, új buszok nincsenek, a tavalyihoz képest a gázolaj ára nem nőtt, miközben az állam döntően a BKV-t támogatja – ennek megváltoztatására jóval hatékonyabb parlamenti érdekérvényesítésre lenne szükség. Nincs arányosság, igazságosság, s az önkormányzatnak több pénze sincs erre a feladatra.

Szpari-szponzoráció

Az MLSZ diktatórikus döntése gyökeresen átírta az önkormányzat és a Nyíregyháza Spartacus között megkötött megállapodást. A jelenlegi szerződés módosítása indokolt, tudtuk, hogy a nézőszám lényegesen el fog maradni a szerződésben vállaltaktól. Az elmúlt bajnoki év lezárása, a végszámlák elszámolása mellett kérdés, hogy mi lesz a viszonya az önkormányzatnak a következő években a futballhoz, mi lesz a stadionfejlesztéssel, az utánpótlással. Ezekről semmit sem tudunk, így a jövő egyelőre homályos.


Béres Csaba (Jobbik)

Esélyegyenlőségi program

A program rámutat arra, hol és milyen mértékben van tennivaló. A társadalom szegmentált, és a kormány intézkedései nemhogy csökkentenék, de egyenesen növelik az egyenlőtlenségeket. Az egykulcsos adórendszer, a 27 százalékos áfa, a balkáni bérezések a nyugat-európai árakkal szemben, az oktatási rendszerben tett intervenciók tovább erősítik a társadalmi szakadást. A Jobbik a sávos adórendszer visszaállítását, az áfa csökkentését, a bérek realizálását, az oktatás és az egészségügy rendbetételét, és értékteremtő munkahelyek létrehozását szorgalmazza, ezzel teremtve esélyegyenlőséget.

Buszközlekedés ellentételezése

Ez a helyzet is bizonyítja: „közös lónak túros a háta”. Annak ellenére, hogy a városvezetés részéről csak elutasító hozzáállást tapasztaltunk, kitartunk amellett, hogy Nyíregyházának saját, önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési vállalatra van szüksége. A nyíregyházi lakosoknak is jár a magasabb színvonalú, környezetbarát szolgáltatás, a XXI. században elvárható lenne, hogy ne 1980-as évekbeli buszokon kelljen utazni! A szerelőműhelyekben dolgozók megérdemlik az elismerést, nagy kihívás lehet ezen járművekbe életet lehelni, és felkészíteni őket a biztonságos közlekedésre.

Szpari-szponzoráció

A Nyíregyháza Spartacus szponzori szerződésének módosítását támogatjuk, hiszen mint tudjuk, a Magyar Labdarúgó-szövetség igazságtalan és jogtalan hozzáállása miatt most a klubnak minden segítség jól jön. A csapatot a lehetőségekhez mérten támogatni kell annak érdekében, hogy minél hamarabb ismét a legjobbak között szerepelhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában