Helyi közélet

2015.06.08. 13:01

Újjáépítik Petőfi kurta kocsmáját Tunyogmatolcson

Nyíregyháza, 2015. június 8., hétfő (MTI) - Újjáépítik a Petőfi Sándor által versbe foglalt valamikori kurta kocsmát Tunyogmatolcson, a régi ivót turisztikai attrakció részeként nyitják meg a nyár végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Nyíregyháza, 2015. június 8., hétfő (MTI) - Újjáépítik a Petőfi Sándor által versbe foglalt valamikori kurta kocsmát Tunyogmatolcson, a régi ivót turisztikai attrakció részeként nyitják meg a nyár végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Kovács Sándorné, a géberjéni Jót, s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület képviselője az MTI-nek hétfőn elmondta: a költő által híressé tett kurta kocsmát egy épülő modern látogatóközpontban rendezik be, a régi kocsmapulttal, kármentővel és Petőfi Sándor élethű viaszszobrával az italkimérő egyik asztalnál, amely mellé letelepedhetnek majd a turisták.

A legújabb kulturális kutatások szerint a kurta kocsma egykor a Fehérgyarmathoz közeli mai község matolcsi részén állt, a Szamoson közlekedő komp kikötője mellett. A költő Luby Zsigmond földbirtokos barátjaként járt a közeli fülpösdaróci kastélyban, ahová a matolcsi réven át juthatott el. S amíg a kompra várt, betért a kocsmába és ott szerzett élményei alapján írta meg a Falu végén kurta kocsma… című versét.

A hagyomány szerint az italkimérőben mulatók sokszor zavarták a közelben lakó Dávid István uraságot, aki szolgájával üzenve, próbálta csendre inteni a legényeket, s a gyakori vita ihlette meg Petőfi Sándort.

A romos állapotba került matolcsi kurta kocsmát - azokat az italkimérőket hívták így régen, amelyek engedély nélkül működtek - 1945-ben bontották le. Egyik gerendájában a legenda szerint ott volt a bizonyíték: Petőfi Sándor bicskájával véste abba a nevét. A kocsma berendezési tárgyai, a kecskelábú asztalok, a támla nélküli lócák, padok, a poharak tartója, az almárium és a rácsos kármentő, ahová a sokszor összeverekedő mulatók elől menekült be a kocsmáros, a gerendával együtt persze a múltba vesztek.

Kovács Sándorné tájékoztatása szerint a kurta kocsma újjáépítését magába foglaló turisztikai attrakció 300 millió forint értékű beruházása öt Holt-Szamos menti településen, Fülpösdarócon, Géberjénben, Győrteleken, Ököritófülpösön és Tunyogmatolcson valósul meg július végéig. Az európai uniós támogatású projekt során Tunyogmatolcs mellett látogatóközpontot alakítanak ki a felújított géberjéni Jékey-kúriában is. A település Holt-Szamos menti mólójához pedig működő úszómalom épül, továbbá 400 négyzetméteres műjégpályát és Ogre-tanyát, az észak-európai mitológia emberevő óriásainak viaszbábus játszóterét alakítják ki.

Ököritófülpösön rendezvénytár épül színpaddal, valamint pihenőterület szalonnasütő és bográcsoló helyekkel. Fülpösdarócon Szamosi Élménytornyot emelnek, kilátót építenek, amelyről szemügyre vehető a környék vadregényes tája. Győrteleken vendéglátóhely épül híres szatmári népi ételeket készítő konyhával.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában