Helyi közélet

2015.07.29. 07:56

Bajok a nyíregyházi közfoglalkoztatási irodában?

Nyíregyháza - Virágkorát éli a közfoglalkoztatás hazánkban: immár több mint 560 ezren dolgoznak közmunkában, mindez évente 300 milliárd forintot vesz ki az államkasszából. Valóban hajnaltól kígyóznak a sorok a bejáratnál, zsúfolt a váróterem és lassú az ügyintézés, ahogy azt néhány olvasónk jelezte? Mennyien és mit tesznek azért, hogy a „behívót” kapott állástalanok megfelelő munkához jussanak?

Nyíregyháza - Virágkorát éli a közfoglalkoztatás hazánkban: immár több mint 560 ezren dolgoznak közmunkában, mindez évente 300 milliárd forintot vesz ki az államkasszából. Valóban hajnaltól kígyóznak a sorok a bejáratnál, zsúfolt a váróterem és lassú az ügyintézés, ahogy azt néhány olvasónk jelezte? Mennyien és mit tesznek azért, hogy a „behívót” kapott állástalanok megfelelő munkához jussanak?

Tömeg helyett üres, gondosan tisztán tartott ügyfélváró helyiségek, indulatos hangoskodások helyett békés madárcsicsergés fogadott minket kedden reggel a NyírVV Tüzér utcai irodaépületénél, melynek homlokzatán a közfoglalkoztatás felirat díszeleg.

– Azért nem minden nap ilyen idilli – ismerte el Takács Miklósné közfoglalkoztatási csoportvezető. – A jelenleg is futó, október végéig tartó nyári foglalkoztatási programban 775 fő foglalkoztatására kaptunk lehetőséget. A járási hivatal foglalkoztatási osztálya minden érintettnek egyszerre postázta el a kiközvetítő lapokat, így nemrégiben százak „ostromolták meg” az irodánkat.

Az egyéni igényeket is felmérik

– A naponta kiosztható 100–150 sorszám villámgyorsan elfogyott, a tíz ügyintéző keze alatt égett a munka. Akit lehetett, fogadtunk, másokat későbbi időpontokra hívtunk vissza – mesélte a csoportvezető, aki azt is elárulta: büszke a kollégáira, hiszen maximálisan türelmesek, kedvesek és ügyfélcentrikusak.

– A forgalmasabb napokon jóval nyolc előtt kezdünk, és nem tesszük le négykor a lantot. Egyetlen ügyfél orra előtt sem zárjuk be az ajtót, aki sorszámot kapott, és ügyintézésre vár; ez egyébként az eredményességi mutatónkból is hűen tükröződik – folytatta a 25 éves szakmai múlttal rendelkező csoportvezető.

És valóban, az asztalra tett statisztikai kimutatásokból kiderült: tavaly szinte megduplázták a tervezett szerződéskötések számát, az ablakok mögött helyet foglaló ügyintézők fejenként több mint 4600 munkaszerződést kötöttek, messze túlszárnyalva a 2500-as elvárást. Az idén júliusban már kétezer felett jár a kenyérkeresethez juttatott, napi 6–8 órát melózó közfoglalkoztatottak száma!

– A felkínálható munkakörök végesek, a képzettségek és képességek mellett igyekszünk figyelembe venni az ügyfeleink igényeit is, így például a munkahely közelségét és a műszakbeosztást – hangsúlyozta Takács Miklósné.

Sokan valóban dolgozni akarnak

Időközben egy fiatal roma hölgy lépett be az ügyfélváróba, akitől megtudtam: azért jött, hogy regisztráltassa magát. Az érettségi után egy mezőgazdasági profilú OKJ-s tanfolyamot is elvégzett, mégsem sikerült betörnie a nyílt munkaerőpiacra, jobb híján tehát marad a közmunka. Egy másik nő az orvosi papírját lobogtatva toppant be. A dokumentum szerint nem ment át az alkalmasságin, így nem kaphat munkát. Láthatóan nem viselte meg a rossz hír, sőt, kifejezetten örült neki. Félve súgta meg odakint: „feketén” dolgozik, egész jól keres, majd hülye lesz fillérekért szemetet szedni…

Balogh bácsi a lányával érkezett a klímás váróba, és szintén boldog. Szerződést kötni jöttek, a gyermeke egy nyíregyházi közintézményben lesz adminisztrátor.

Egy nyugdíj előtt álló óvónővel is sikerült szót váltanunk, aki másodszor járt az irodában. – Már csak pár hónap munkaviszony kellene a nyugdíjba vonuláshoz. Az ügyintézők mindent elkövetnek, hogy megfelelő munkát találjanak nekem. Gyerekek közt töltöttem az életem, szeretnék a szakmám és a kicsik közelében maradni – mesélte a pedagógus.

Ügyfélfogadás

A NYírVV közfoglalkoztatási csoportjának ügyfélfogadási rendje:

Hétfőtől szerdáig: 8-15 óra

Csütörtök, péntek: 8-12 óra

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában