Helyi közélet

2015.07.09. 10:51

Ez az attrakció kész világszám!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Tálcán kínálják a lehetőséget – nem csak a vallási turizmus iránt érdeklődőknek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Tálcán kínálják a lehetőséget – nem csak a vallási turizmus iránt érdeklődőknek.

A középkori templomok útja a legújabb kor mesterséges ösvénye. Varázslatos. Az a csoda, hogy (egyelőre még) viszonylag kevesen ismerik. Aki viszont rálép erre a nyomvonalra, és kitapossa, garantáltan értékekkel töltődik fel.

Misszió lett a projektből

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Me­gyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (­SZSZBMFÜ) szervezésében kisbusznyi újságíró kerekedett fel, és kétnapos study tour keretében kóstolt bele abba a szakrális bőségtálba, melynek küldetése: a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel ismertesse meg az érdeklődőket. Hajdanán a Felső-Tisza-vidék, Kárpátalja és a Partium közös történeti régiót alkotott. Erre a gazdag hagyatékra épült az a program, amely a térség egyik legjelentősebb fejlődési potenciállal bíró turisztikai terméke lett. A múltból táplálkozó tartalmas jelen megítélése a jövő zenéje.

Utunk első állomáshelye Szabolcs volt. A gyülekezet lelkipásztora, Veres Péter fogadta tárt karokkal a küldöttséget, majd dr. Kondra Laura, az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében olyan gyöngysorhoz hasonlította a középkori templomok útját, melynek mindegyik gyöngyszeme külön-külön megér egy misét. Közép-Európa legnagyobb földváránál Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke megjegyezte, hogy 2009-ben a megyei önkormányzat Szatmár megyével karöltve álmodott nagyot, a fejlesztési ügynökség később teljes mellszélességgel a projekt mellé állt, amiből előbb program, mára pedig misszió lett. Restaurátorok, művészettörténészek, egyházi alkalmazottak sokaságának aprólékos munkájából alakult ki a tetten érhető remekmű. Üdvözítőnek nevezte, hogy a történet nem fejeződött be, hanem burjánzik, terebélyesedik.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatója bevallotta, hogy nem pusztán támogatói, hanem nagy tisztelői is a középkori templomok útját felölelő projektnek. Manapság már minden olyan prezentációjukban szerepel, amely a kulturális és vallási turizmusról szól.

– A látogatóbarát fejlesztések kialakítása során az volt a cél: a felújított templomok történeti, művészettörténeti értékei úgy táruljanak fel a turisták számára, hogy közben ne zavarjuk a hitélet intim tereit – fogalmazott Deák Attila, az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. vezető menedzsere.

Vámosoroszi református templomában Géczy Csaba, a Tiszántúli Egyházkerület műemléki tanácsosa mélyrehatóan taglalta, hogy milyen szempontok alapján lettek kiválasztottak a templomfelújításban érintett gyülekezetek. Roskadozó épületek szépültek meg, és – szavaival élve – „izgalmas meglepetések” bukkantak elő a falakon.

A nagyszekeresi református templomban Sandó Norbert, a Pazirik Informatikai Kft. térinformatikusa közölte, hogy 29 helyszínen 2654 fényképet készítettek, 29 filmforgatási helyszínen több 100 GB adatot gyűjtöttek össze. A szakrális térben gyönyörű, robotrepülős felvételekkel elevenedett meg a kisfilmjük.

Túlzás nélkül állítható, hogy a középkori templomok útja olyan erő lehet a térség turizmusában, amely nem éri be ennyivel, tovább duzzad. Elkészült négy örökségtúra, ami a középkori templomok útját, valamint az érintett vidék legfontosabb látványosságait egy-, két- vagy többnapos túracsomagokra bontva kínálja fel a turistáknak. Ezek az örökségtúrák élményszerűvé teszik a középkori templomok, várak, kastélyok, irodalmi emlékhelyek és a népi építészet emlékeinek megismerését.

A Magyar Turizmus Zrt. ebben az esztendőben a templomút marketingtevékenységét „Városmarketing gyémánt” díjjal jutalmazta. A valósághű mesés történet folytatódik – a study tour elérte a célját.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában