Helyi közélet

2015.07.22. 07:43

Kemecse: A drónok támadása

Kemecse - A gyakorlaton közel ötvenen vettek részt, a feladatokat sikeresen elvégeztek.

Kemecse - A gyakorlaton közel ötvenen vettek részt, a feladatokat sikeresen elvégeztek.

Tereptangyakorlatot szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Informatikai Osztálya a napokban, ahol a résztvevők a tájékozódási ismereteiket bővíthették. A foglalkozás célja az volt, hogy a katasztrófavédők megismerjék, éles helyzetben a terepen milyen adatgyűjtési feladataik merülhetnek fel, és azokat hogyan lehet a rendelkezésre álló eszközökkel végrehajtani.

Saját eszközeikre hagyatkoztak

A gyakorlat helyszínéül a Kemecse külterületén található 60 hektáros nádast választották, ahol kevés tájékozódási pont lévén a gyakorlatozók rá voltak kényszerítve arra, hogy saját eszközeikre hagyatkozzanak.

A gyakorlaton közel ötvenen vettek részt, köztük hatósági szakemberek, katasztrófavédelmi megbízottak, a katasztrófavédelmi mobil labor és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjai, valamint megfigyelőként jelen volt a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának fejlesztési osztálya.

A reggeli regisztrációt követően munkavédelmi és tűzvédelmi oktatást, valamint az eszközökkel kapcsolatos elméleti és felhasználói képzést kaptak a megjelentek. A meghatározott feladatokat három-, illetve négyfős csoportokban hajtották végre, Dakota Garmin 20 GPS valamint papír térképek segítségével. A részfeladatok megkezdését és végrehajtását EDR rádión jelentették a csoportok.

A feladatok között szerepelt egyes helyszínek, kijelölt pontok koordinátájának meghatározása, így egy töltés­átszakadás vagy egy buzgár pontos helyének a bemérése.

Újdonságként hatott, amikor két drónt teszteltek, melyekkel a jövőben lehetővé válhat, hogy a magasból azonosítsanak be egy helyszínt, vagy határoljanak be egy leégett területet, vagy felkutassanak egy eltűnt személyt.

A gyakorlatokat sikeresen hajtották végre a résztvevők, minden feladatot eredményesen elvégeztek – tájékoztatta portálunkat Dóka Imre sajtószóvivő.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában