Helyi közélet

2015.07.13. 11:54

Kínai nyelven is énekelnek a lányok

Nyíregyháza -  A leánykar három külön anyagot tanult meg a távol-keleti koncertkörútra.

Nyíregyháza -  A leánykar három külön anyagot tanult meg a távol-keleti koncertkörútra.

Japán után Kína, Hongkong és Tajvan is ráébredt arra, hogy egyrészt érdekli a magyar kórusmuzsika, másrészt van még mit tanulni a magyaroktól. Minderre hamarosan lehetőségük is lesz, hiszen július 12-én háromhetes távol-keleti útra indult a nyíregyházi Pro Musica Leánykar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével.

Speciális igények

– Kínában volt már turnén a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Gyermekkar, most pedig a Pro Musica Leánykar indult vasárnap vendégszereplésre – tekint vissza a múltba a kórusintézmény vezetője. – A felkészülés rendkívüli erőfeszítés jelent, hiszen speciális igényeknek kell megfelelnünk. Kínaiul kell énekelnünk, ismernünk kell a fesztiválra írt összkari művet, ugyanakkor egyházzenei kompozíciókat Kínában nem énekelhetünk. Tulajdonképpen három külön anyagot kellett a lányoknak megtanulniuk Kína, Hongkong és Tajvan számára. Az egyházzenei művek helyett Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit énekeljük, ezeket a szerzeményeket külön is kérték a fesztiválokat, a koncerteket szervezők. Hongkongban az ázsiai kórusverseny mellett mesterkurzust is tartunk zenei szakemberek és karvezetők számára. Kínában önálló hangversenyeket adunk, míg Tajvan fővárosába kórusfesztiválra hívtak meg bennünket. Kívülről és belülről is gyönyörű a tajpeji hangversenyterem, remélem, most is szépen fognak megszólalni benne a dalok.

– Budapestről Dubaj érintésével utazunk tovább Hongkongba. Mikor utoljára voltunk, akkor Dohában volt az átszállás, de vagy öt órát várakoztunk akkor a repülőre. Bízom benne, most gördülékenyebb lesz az utazásunk – tette hozzá Szabó Dénes.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában