Helyi közélet

2015.08.27. 11:11

A rejtélyes füst és a kisvasút ügye is téma volt a közgyűlésen

Nyíregyháza - Honnan jön a rejtélyes bűz Nyíregyházára? És hová megy a kisvasút Nyíregyházáról? Felemelkedik-e a Park Hotel? Elsüllyed-e a Szpari? A nyári szünet utáni első közgyűlését tartotta a megyeszékhely képviselő-testülete, 25 napirendi pontot nyílt, hármat zárt ülésen tárgyaltak.

Nyíregyháza - Honnan jön a rejtélyes bűz Nyíregyházára? És hová megy a kisvasút Nyíregyházáról? Felemelkedik-e a Park Hotel? Elsüllyed-e a Szpari? A nyári szünet utáni első közgyűlését tartotta a megyeszékhely képviselő-testülete, 25 napirendi pontot nyílt, hármat zárt ülésen tárgyaltak.

12:22: A testület az idei öltségvetésében szereplő felhalmozási feladatok finanszírozására 750 millió forint összegű, hosszú lejáratú kölcsön felvételéről döntött, a visszafizetés határideje 2024, a pénzt felújításokra és útépítésre fordítják.

A szomszédos Ukrajnában háborús konfliktus zajlik, a történések pedig súlyos következményeket rónak az ország magyar nemzetiségű polgáraira is. A nyíregyházi önkormányzat korábban is igyekezett segíteni a bajba kerülteken: tavaly anyagi támogatást nyújtott a térség magyarjainak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség segítségével. Mivel a közelgő tél újabb nehézségek elé állítja az ott élő magyarokat, a testület úgy döntött, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége felhívásához csatlakozva ötmillió forintos támogatást nyújt a válsághelyzetben érintett kárpátaljai magyar közösség megsegítésére.


11:58: Pályázatot nyújt be az önkormányzat két általános iskola tornatermének felújítására: ha sikeres lesz a pályázat, a Bem és a Zelk iskolákban javulnak a sportolási feltételek, mintegy 60 millió forint értékben.

A testület döntése nyomán az önkormányzat elindítja a Nyíregyházi Városi Csatornaműépítő Vízgazdálkodási Társulat elszámolási eljárását. Az építési munkák befejeződtek, a műszaki átadás-átvételi eljárások lezárultak, a projekt pénzügyi lezárása folyamatban van.

Kerékpárút-fejlesztésre is pályázik az önkormányzat, a kiírás több városrészt is érint. Az előterjesztés szerint kerékpárút épülne a Kállói úton (a Kállói út dél-nyugati oldalában a Lujza utcától a Tünde utcáig), a Kemecsei úton (a Vénusz u.-Fürdő u. között), a Fácán utcán (az utca keleti oldalában az Úttörő utca és az Igrice utca között), a Kossuth utcán (az utca nyugati oldalában a Rákóczi u.-Dob u. között), a Sarkantyú utcán (a Kossuth u.-Dózsa Gy. u. között), a Dózsa György utcán (az utca nyugati oldalában a Vay Ádám körúttól a Nyár utcáig, azt követően a gyalogos átkelőhelyen átvezetve a keleti oldalon folytatódik a Pazonyi térig, ahol visszavezetik a nyugati oldalba és a Sarkantyú utcán építendő kerékpárútba csatlakozik, valamint átvezetik a Pazonyi téren már meglévő kerékpárúthoz), illetve az Ószőlő utcán (a keleti oldalban a Garibaldi u.-Eperjes u. között).

Jeszenszki András elmondta: örülnek a fejlesztésnek és annak, hogy milyen sokan bicikliznek a városban, de úgy érzi, hogy eljött az ideje annak, hogy a kerékpáros kultúráról is beszéljünk. Sok helyen vannak balesetveszélyes helyek és helyzetek, ilyen többek között a Kossuth tér, amivel kapcsolatosan talán érdemes lenne elgondolkodni valamiféle szabályozáson. Dr. Kovács Ferenc arra kérte az egyéni képviselőket, hogy gyűjtsék össze, a választókerületükben hol vannak problémás pontok, hol milyen módon lehetne javítani a helyzeten.


11:02: Jeszenszki András (MSZP) azt kérdezte a polgármestertől, mit lehet tudni a kisvasút sorsáról, és arra is kíváncsi volt, hogy a városvezetésnek vannak-e információi a rejtélyes füstről, ami heteken át foglalkoztatta a nyíregyháziakat. Nagy László (MSZP) a sóstói Park Hotelről beszélt: azt mondta, a város szégyenfoltja lett, szerinte ha ismét városi tulajdonban lenne, méltó fényében ragyoghatna. Tormássi Géza (Fidesz) emlékeztette a testület tagjait arra: 2010 májusában a közgyűlés, miután a MÁV elküldte az üzemeltetésre vonatkozó költségszámításait, úgy döntött, hogy források hiányában nem indítja újra a kisvasutat.

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta: a MÁV négy szakaszon vizsgálja az újraindítás lehetőségét, ezek között van a nyíregyházi is. Azt, hogy hová kerülnek a vagonok, nem tudja. A rejtélyes szagról azt mondta: a forróság miatt sok helyen lobbantak fel avartüzek, a szél pedig elhozta a füstöt. A Park Hotel állami tulajdonban van, és ő személy szerint is nagyon szeretné, ha a városé lehetne, erről - mint ahogy több más ingatlan ügyéről is - a miniszterelnökkel fog egyeztetni.

Mint ismert, a Nyíregyházi Spartacus a 2015/2016-os bajnoki évet az NB III-ban folytatja. Az önkormányzat ebben a szezonban is célhoz köti a szponzori támogatást: az elvárás, hogy a csapat a lehető legrövidebb időn belül jusson vissza az első osztályba. A jelenlegi játékoskeret összeállításakor a Spartacus és a Nyíregyházi Sportcentrum Kft. figyelembe vette az MLSZ támogatási elveit, ennek értelmében ha az együttes feljut az NB II-be, a klub a szövetség legmagasabb mértékű támogatásában részesülhet. Az előterjesztés szerint a csapat szereplését az önkormányzat 65 millió forinttal támogatja. Ebből 30 millió forintot havonkénti bontásban, tíz egyenlő részre osztva utalnak át szeptembertől a jövő év június 30-áig. Ha a csapat a bajnoki év végén feljut az NB II-be, további 35 millió forintot kap az együttes, de ha nem, ezt az összeget nem kapja meg a kft. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, a város továbbra is a csapat mellett áll, de a támogatás nagyobb részét csak akkor kapja meg a klub, ha teljesíti a vele szemben támasztott elvárást.

Nagy László úgy fogalmazott: Nyíregyháza ismét megmutatta, hogy képes összefogni. Mert bár a Szpari a harmadosztályba kényszerült, a szurkolók nem pártoltak el a csapattól. Brekk János megköszönte az önkormányzat támogatását és elmondta: egyértelmű cél a bajnokság megnyerése. A testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában