Helyi közélet

2015.08.13. 07:18

Átadták a rehabot, van már szénsavas fürdőkád

Nyíregyháza - Átadták az új, 1200 négyzetméteres épületet és a felújított régi tömböt is a kórházban.

Nyíregyháza - Átadták az új, 1200 négyzetméteres épületet és a felújított régi tömböt is a kórházban.

Egy éve még sok volt a kételkedő; vajon valóban elkészül-e, s úgy, ahogyan azt megálmodták? – elevenedtek fel a régi emlékek azokban, akik szerdán dél­előtt részt vettek Jósa András Oktatókórházban a csaknem félmilliárd forintból megépült központi rehabilitációs egység átadásán.

A tömbkórházprojekt árnyékában sokan észre sem vették, ahogy az alapkőletétel óta eltelt egy év alatt felépült az 1200 négyzetméteres egyszintes intézmény. A modern épület, melynek földszintjén többek között masszázshelyiség, szénsavas fürdőkád és víz alatti vízsugármasszázs, az első emeleten pedig gyógytornaterem és fizikoterápiás helyiségek várják a betegeket.

Ez azonban csak egy része a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésének, hiszen a meglévő osztályt is korszerűsítették.

– Itt 2–4 ágyas, külön vizes­blokkal ellátott kórtermeket alakítottak ki, és a nővérhívó rendszert is modernizálták – mondta dr. Szilassy Géza osztályvezető főorvos, hozzátéve: az intézményben mozgásszervi, járóbeteg- és kardiológiai rehabilitációs tevékenységet végeznek, évente a járóbeteg kardiológiai rehabilitációban a megyében 170–200 ezer, klasszikus mozgásszervi rehabilitációban a megye kétharmada, azaz több mint 300 ezer lakos ellátása tartozik az osztályukhoz.

– Sőt, a Tiszántúlon a speciális, gerincvelősérült betegeket nagyrégiós szinten mi látjuk el, ami azt jelenti, hogy másfél millió ember tartozik hozzánk – említette Szilassy Géza.

Nem elég gyógyultan kiengedni

– A betegeket nem elég gyógyultan kiengedni a kórházból, a komplex rehabilitáció szükséges ahhoz, hogy újra a társadalom teljes értékű tagjai legyenek – hangsúlyozta Szilassy Géza. Erről szólt köszöntőjében dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa is, aki a gyógyítást a prevenció és a rehabilitáció között helyezte el, s mint mondta, ez utóbbi vezeti vissza a beteget a normál életbe. – Nem volt „kispályás” teljesítmény, ahogy az osztályok, részlegek átköltöztetésével úgy épült meg az új egység, és vált modernebbé a régi osztály – sőt, a szülészet földszintjén még tart a felújítás! –, hogy a betegellátás zavartalan maradt – hangsúlyozta a főigazgató, majd hozzátette: a szülészetet és a központi rehabilitációs egységet fedett folyosó köti össze.

Modern feltételek

– Nyíregyházának fontos a rehabilitáció, hogy az itt élők visszakerülhessenek a munka világába, ezért ahogy eddig is, a jövőben is támogatni fogjuk a gyógyítómunkát – jelentette ki dr. Kovács Ferenc. A megyeszékhely polgármestere közölte: az orvosok és szakdolgozók kiérdemelték, hogy modern feltételek mellett dolgozhassanak, ahogy a betegek is azt, hogy ilyen körülmények között kapják meg a szükséges kezeléseket.

Kozma Péter megyei kormánymegbízott a nagyprojekt tervezési időszakát idézte fel köszöntőjében, majd arról beszélt, hogy sokkal tartozunk az egészségügyben dolgozó elhivatott szakembereknek, orvosoknak, ápolóknak.

Százmilliót költhetnek új eszközökre

Csaknem 100 millió forint fordítható arra a program keretében, hogy eszközökkel töltsék meg az új épületet. Ezek közbeszerzési eljárása elkezdődött, a tervek szerint októberben a betegek már itt kapják meg a szükséges kezeléseket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két kórháza (a Jósa András és a nagykállói pszichiátriai szakkórház) konzorciumi partnerként nyerte el a fejlesztésre fordítható 1,7 milliárd forintot.

A több mint 4,3 milliárd forintos uniós támogatású programban a régió három megyéjének hat betegellátó intézményében javulnak a betegellátás feltételei, a rehabilitációs szolgáltatások színvonala.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában