Helyi közélet

2015.08.30. 15:53

Beszéljünk a stroke-ról!

Nyíregyháza - Dr. Diószeghy Péter neurológus professzor a stroke-kal kapcsolatos kérdésekre válaszol.

Nyíregyháza - Dr. Diószeghy Péter neurológus professzor a stroke-kal kapcsolatos kérdésekre válaszol.

Hazánkban évente több mint 40 ezer új stroke-esetet regisztrálnak. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar lakosság egészségi állapota messze a nemzetközi átlag alatt marad.

Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a „Stroke Megelőzés Évének” tekinti.

Az elmúlt években útjára indított „Ne késlekedj” elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei emellett a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt.

A betegség kialakulhat gyors, lassú, de normális szívműködés mellett, bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért.

A stroke kampány keretében szerkesztőségünk vendége lesz szeptember 9-én, szerdán délelőtt 10 és 11 óra között dr. Diószeghy Péter, a Jósa András Oktatókórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A neurológus professzor ekkor válaszol olvasónk agyi érkatasztrófával kérdéseire telefonon a 06-42/501-517-es telefonszámon, kérdéseiket elektronikusan is elküldhetik az osztályvezető főorvos­nak a monika.bednarik@kelet. hu e-mail címre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában