Helyi közélet

2015.08.12. 11:48

Éremeső hullott Nyírbogáton

Nyírbogát - Érmesek lettek az arra érdemesek: rangos elismeréseket adott át a megyei közgyűlés elnöke a Bogáti Forgatagon.

Nyírbogát - Érmesek lettek az arra érdemesek: rangos elismeréseket adott át a megyei közgyűlés elnöke a Bogáti Forgatagon.

A jól végzett munka legnagyobb jutalma az elismerés – tartja a mondás. Ehhez tartotta magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke is, aki az idei, immár 11. Bogáti Forgatagon is bronz emlékéremmel ismerte el azok közéleti munkáját, akik fáradhatatlanul, lelkiismeretesen és eredményesen munkálkodtak szűkebb-tágabb lakóhelyük felvirágoztatásán.

A nagyközség nagy napján emlékérmet és emléklapot adományozott Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke Tündik Lászlónak, Kapin Istvánnak, valamint a néhai Oláhné Kocsis Margit részére, aki helyett lányai vették át az elismerést.

Segítséget nyújt, határok nélkül

Tündik László 1953-ban született Nyírbátorban, római katolikus vallású, négygyermekes családban nevelkedett, szülei egyszerű mezőgazdasági munkások voltak. 1975-ben megnősült, két gyermeke és két unokája van, 1992-ig szakmájában, kőművesként dolgozott, jó ideje mezőgazdasági őstermelőként növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik. A közösségért végzett tevékenysége példaértékű.

– Keresztény ember lévén mindig is kötelességemnek éreztem a hozzám fordulók és a rászorulók segítését, a hátrányos helyzetű emberek életkörülményeinek a javítását, olykor a sportegyesületen, olykor kistérségi felzárkóztató programokon keresztül. Szívügyem a határon túli magyar testvértelepülési kapcsolatok ápolása is – mesélte Tündik László, majd hozzátette: munkájában nagy segítséget nyújt a felesége és a családja.

– A kitüntetés arra ösztönöz, hogy tovább tevékenykedjek a település és kistérség fejlődése érdekében – hangsúlyozta a kormánypárti önkormányzati képviselő.

Nyitott könyv volt az élete

Néhai Oláhné Kocsis Margit Nyírkátán született 1962-ben. Szülei és a saját életét is a család szeretete és a tisztességes munka jellemezte. A helyi patikában dolgozott 1983-tól gyógyszertári asszisztensként, két évvel később ment férjhez a szintén nyírkátai származású Oláh Miklóshoz, házasságukból két gyermekük született: Barbara és Ágota.

Margitka húsz éven át vezette a helyi Idősek Napközi Otthonát, tette mindezt szívvel-lélekkel, szeretettel, soha nem jelentett számára terhet a munkája. Aktívan tevékenykedett a falu kulturális és egyházi közössége érdekében is. Élete nyitott könyv volt a nyírkátai lakosság előtt, ahogyan a közösség gondja, problémája is előtte. Az idén áprilisban ritka betegség támadta meg Margitka ­szervezetét, amelyet türelemmel és kitartóan viselt. Ez idő alatt is maximálisan ­ellátta a vállalt feladatait, szívén viselte a közösség érdekeit.

Nem csak lelki támasz

A harmadik kitüntetett, Kapin István főtisztelendő atya a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián végzett, majd a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán teológus végzettséget szerzett. Máriapócson 2001-től szolgál segédlelkészként. Idővel a Nemzeti Kegyhely igazgatója, majd a Máriapócsi Lelkigyakorlatos és Zarándokház vezetője lett.

Az ő fejlesztési elképzeléseinek köszönheti például ­Máriapócs, hogy a zarándokok immár méltó környezetben imádkozhatnak a könnyező Szűzanyához. Lelkes szervezője a település egyházi és önkormányzati rendezvényeinek, segítője a civil kezdeményezéseknek, a megyei turisztikai életnek. Nem csak lelki támasza az embereknek, ötleteivel és tetteivel mindenki munkáját igyekszik támogatni a városban.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában