Helyi közélet

2015.08.12. 10:20

Géberjénben ezentúl tilos káromkodni

Géberjén - Vízre került a Szamosi Élménytér régi-új úszómalma a Holt-Szamoson, Géberjénben, a Jékey Kúria mellett. Az úszómalom a Szamosi Élménytér egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója, amely egy régi hagyományt szeretne feleleveníteni és megismertetni a látogatókkal.

Géberjén - Vízre került a Szamosi Élménytér régi-új úszómalma a Holt-Szamoson, Géberjénben, a Jékey Kúria mellett. Az úszómalom a Szamosi Élménytér egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója, amely egy régi hagyományt szeretne feleleveníteni és megismertetni a látogatókkal.

Géberjénben a nemrég felújított Jékey kúria partjához került a fenyőfából ácsolt úszómalom. A malom teljes hosszúsága 14, szélessége 10 méter, magassága pedig csaknem 6 méter. Az úszómalom működését egyszerre 30 látogató tekintheti meg, a malomházban az őrlőszerkezetet is szemügyre veheti.

A 19. századi malomösszeírások adatai szerint Magyarországon a malmok többsége vízimalom volt, az országban az 1863-as adatok alapján csaknem 10 ezer patakmalom üzemelt, közülük a hajómalmok száma a 4300-at is meghaladta.

Szirmay Antal (Zemplén vármegye követe, földrajzi író, helytörténész, levéltáros volt a 18. században) leírása szerint az elmúlt századokban a Szamos folyó 123 malmot hajtott. Szatmárban a vízimalmok két típusa volt jellemző: a gátas (cölöpházas) és a tombácos malom. Ez utóbbit főleg széles, gazdag vízhozamú folyókon építették. Hajdan a vízimolnárok dinasztiái évszázadokon át űzték ezt a mesterséget, az úszómalom egyben az otthonuk is volt. Sorra járták a part menti településeket, a víz sodrása pedig biztosította számukra az energiát a búza, rozs, árpa őrléséhez. A vízimalmok szerepének hanyatlása a 20. századra tehető, jelentőségük az olcsó és elérhető elektromos áram bevezetésével egyre csökkent.

A malmok annak idején fontos társadalmi szerepet is betöltöttek. Hosszú időn keresztül asilumok (jelentése: menedék, menhely) voltak, ugyanolyan menedékhelyül szolgáltak, mint a templomok. A malmok épületében lopni, káromkodni, szeszes italt tartani, duhajkodni súlyos vétek volt. A vízimalmok nagy részét a folyók szabályozása és a töltésrendszer kiépítése miatt bontották el.

A géberjéni úszómalom mellett a Szamosi Élménytér még számos különleges attrakcióval várja a turistákat. Géberjénben megépült Shrek mocsártanyája, a közeli dzsungelgyümölcsös a látogatók szüretelésére vár, a négy évszakos korcsolyapályán télen-nyáron hódolhat jeges szenvedélyének a látogató, ha pedig megszomjazik-megéhezik, Tunyogmatolcson Petőfi Sándorral koccinthat a Kurta Kocsmában, Győrteleken pedig frissen sült keszegre adhatja le megrendelését. A Szamosi Élménytér öt szatmári település összefogásában valósul meg, a csaknem 20 kilométeres Holt-Szamos mentén.

- Máténé Vincze Andrea, polgármester -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában