Helyi közélet

2015.08.29. 11:42

Pandúr is lehet a romákból!

Nyíregyháza - Nem kevés cigány dolgozik a rendvédelmi szervek állományában.

Nyíregyháza - Nem kevés cigány dolgozik a rendvédelmi szervek állományában.

A napokban meghívást kaptam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozó Tóth Attila alezredes, közrendvédelmi osztályvezetőtől Budapestre, az Országos Rendőr-főkapitányság és az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület „Kezdeményezés a gyűlöletalapú incidensek rendészeti kezelésének, valamint megelőzésének fejlesztésére” elnevezésű szakmai projektre. Mint kiderült, az ország kilenc megyéjéből vettek részt megyei rendőri és roma vezetők ezen a programon.

Ha kirobban egy konfliktus…

Az értekezletet dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos nyitotta meg. Az előadás fókuszában érzékeny és érdekes téma állt, nevezetesen: hogyan készülhetnek fel a hatóság, a rendőrség gyakorló parancsnokai egy hirtelen kirobbanó etnikai konfliktusra, s miként kell kezelniük a provokációkat.

Regionális kríziskezelés

A legfontosabb feladatok ismertetése után a vezérőrnagy arra kérte a jelenlévőket, hogy őszintén mondják el, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek, milyen jellemző esetek fordulnak elő e téren a térségükben. Jómagam is kifejtettem, hogy hosszú évek óta nagyon jó, példaértékű munkakapcsolat alakult ki nálunk a roma és a rendőri vezetők között.

A kapitány úrral és kölcsönösen tájékoztattuk egymást az aktuális helyzetről és teendőkről. Makula György, az ORFK rendőr alezredese, rendőrségi tanácsos azt fejtegette, hogy a felkészítés és felkészülés mellett elengedhetetlen az úgynevezett régiós szintű kríziskezelő csoportok létrehozása. A projekt másik célja, hogy pozitív képet közvetítsen a romák társadalmi szerepvállalásáról, a roma rendőrök munkájáról. Jelenleg is számos cigány származású egyenruhás dolgozik a rendvédelmi szervek állományában, s a rendőrség ösztöndíjakat kínál a roma fiatalok részére.

- Balogh Albert, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában