Helyi közélet

2015.09.15. 08:00

Ígérik, ígérik, de továbbra sem bontják a Keleti gettót

Nyíregyháza - Keleten a helyzet változatlan: kóborkutyák, patkányok, kosz és félelem. A telepen élők az emberhez méltatlan körülményektől szenvednek, hol menekülnének, hol attól félnek, kiteszik őket otthonukból. A gettó szomszédságában élők pedig rettegnek. 12 éve ígérik, hogy elbontják a telepet, de eddig semmi se történt.

Nyíregyháza - Keleten a helyzet változatlan: kóborkutyák, patkányok, kosz és félelem. A telepen élők az emberhez méltatlan körülményektől szenvednek, hol menekülnének, hol attól félnek, kiteszik őket otthonukból. A gettó szomszédságában élők pedig rettegnek. 12 éve ígérik, hogy elbontják a telepet, de eddig semmi se történt.

A nyírségi megyeszékhely két olyan bélyeget, ha úgy tetszik sebet is visel a testén, amelytől évtizedek óta képtelen megszabadulni. A Huszártelepről (a Guszevről) és a Keleti lakótelepről van szó, amelyből az első sorsa rendeződni látszik, míg a másikban a létező legáldatlanabb körülmények uralkodnak.

Olvasónk nemrégiben azzal a kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket, járjunk utána, mi a célja a városnak az Orosi út, vagyis a keleti kapu szégyenével. A telep felszámolása évtizedes terve a városnak, ám hiába került elfogadásra 2010-ben az a városfejlesztési stratégia, amely szerint a romák integrációjával kell pontot tenni az ügy végére, ma sem látszik az alagút vége.

A gettó szomszédságában élők az állandó rendzavarásra panaszkodnak, s valós vagy vélt félelmeikkel birkóznak. A telepen élők viszont az emberhez méltatlan körülményektől, s a zsúfoltságtól szenvednek, s hol menekülnének innen, hol pedig attól rettegnek, hogy az utcára teszik őket.

Félnek a nevüket adni

Mocsár Bálintné levegőt is alig vesz, úgy sorolja a gondokat, amikor terep- és telepszemlére érkezünk. Egyre többen gyűlnek körénk, de a nevét csak ő meri elmondani.

– Rengeteg a kóbor kutya, nincsenek rendes kukáink, tele vagyunk patkányokkal. A legrosszabb házak udvarán halomban áll a szemét. A polgármester, a vezetőség, a ­rendőrség, de még az elnökünk se csinál semmit. Negyven év alatt nálam egyetlen szeget be nem ütöttek, télére fát sem kaptunk. Már 12 éve mondják, hogy elbontják ezt a telepet, s másik lakást nem adnak. A Guszevben legalább a papok segítenek az embereken, ott néha még élelmiszercsomag is jut az ünnepekre – mondja.

– A lakásügy arra vár, hogy a házak kiürüljenek, de minimum 20 évet adok, mire elnéptelenedik a telep. Ha úgy lenne, mint Miskolcon: ott a romák pénzt is kapnak a költözéshez, úgy mi is elmennénk innen – áll váratlanul a névtelenségbe burkolózó asszonyok mellé Steinecker András.

Végül már mindenki mondja a magáét: „ha valaki tartozik a havi 1300 forintos lakbérekkel, hiába nagycsaládos, mindjárt kirakják. Az üresen lakásokról a város leszedi az ajtó és az ablakokat, a nyílásokat pedig befalaztatja. Hiába van valaki elöl a várólistán, nem adnak másik lakást. Még a vécét se pucolják, mi ásunk gödröt az udvaron, s abba temetjük a mocskot.”

Értékes területe a városnak

A Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. sajtóreferense, Szabó Edina, megkeresésünkre megerősítette, hogy szisztematikusan ürítik ki az Orosi út–Tüzér utca–Vértanúk útja és Tarcsai István utca által határolt terület bérlakásait, s az üresen hagyott házakat a cég már nem utalja ki új bérlőnek.

– A komfort nélküli lakások lezárását rossz műszaki állapotuk is indokolja. A telep megszüntetése azért is hosszan elhúzódó folyamat, mert a bontás csak az üres épületeket érinti. Jelenleg 28 épületben 112 bérlakásban élnek családok, s az elmúlt időszakban csupán két épületet sikerült szanálnunk. A Keleti lakótelep hosszú távon értékes területévé válhat a városnak. A helyi építési szabályzat szerint 6,5 méteres épületmagasságig több önálló telek is kialakítható itt, zárt sorú, 40%-os beépítettséggel – tájékoztatott a kommunikációs szakember.

Nem kizárt tehát, hogy Steinecker Andrásnak igaza lesz, s az egyik világ még hosszú évekig tekingethet át a másik térfelére.

Jogok és kötelességek

Szabó Edina elmondta, hogy a törvénynek megfelelően a lakás felújításával, az ajtók és ablakok cseréjével kapcsolatos költségek a szociális helyzet alapján bérbe adott lakás bérlőjét terhelik. A lakbér összegét ennek figyelembevételével, a Nyíregyházi Önkormányzat alacsony összegben állapítja meg. Az épület külsejében, illetve a ház szerkezetében keletkezett balesetveszélyes hibák, károk, elhasználódások helyreállítását azonban a cégük végzi el.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában