Helyi közélet

2015.09.18. 09:02

Így lettek farmerek a közmunkások

Tiszadob - Sertést, borjút nevelgetnek, ha minden jól megy, jövőre már csirkét nyakaznak.

Tiszadob - Sertést, borjút nevelgetnek, ha minden jól megy, jövőre már csirkét nyakaznak.

Nemcsak a házi sajttal, vajjal és túróval ízesített kiflikarikákat és a finom, friss tehéntejet, hanem a lehetőséget is tálcán kínálta a közelmúltban a tiszadobi önkormányzat, hogy megismerjék, bejárják az érdeklődők a településen egy esztendeje működő mintafarmot.

Bán György polgármester leplezetlen büszkeséggel újságolta: a több mint 18 millió forint állami és uniós forrásból megvalósított, tavaly ősztől működő önfenntartó mintagazdaság beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A farmon jelenleg több mint ezer szárnyast és tucatnyi sertést, borjút, tehenet nevelnek, a háttérben pedig ­zöldség- és gyümölcster­mesztés zajlik, a feldolgozással együtt mintegy másfél száz közfoglalkoztatottnak adva munkát.

– Tavaly 12,5 millió forintot hozott a dobi önkormányzat konyhájára a gazdaság, az idén, mivel a baromfi- és sertésállomány szarvasmarhákkal is bővült, 17–18 milliós bevétellel számolunk. A mezőgazdasági projekt szintén jövedelmező. Az állatok száma egyre nő, lassan kitehetjük a kapura a telt ház táblát – fogalmazott Tiszadob első embere, aki nem titkolta: nemcsak a környékbeli, hanem a megye távoli csücskében élő településvezetők is „csodájára járnak” a mintafarmnak.

Elsőosztályú minőség, jó áron

– A jó példa is lehet ragadós! Volt olyan falu, amelyik kicsiben leutánozta, követte a példánkat. Több dobi közmunkás is kedvet kapott az utóbbi időben a háztáji kertészkedéshez és jószágtartáshoz. A 164 közfoglalkoztatott oroszlánrésze a különféle munkaterületeken valódi értékteremtő munkát végez!

– Munkájuk gyümölcseként mindennap friss tej, tojás, hús és zöldség kerül az óvodásokat, iskolásokat, időseket és szociálisan rászorulókat ellátó önkormányzati konyha asztalára. Ami ott nem felhasználható vagy felesleg, azt értékesítjük, elsősorban a dolgozók körében.

– Jövőre egy új csirkevágóhidat szeretnénk létrehozni, egy tízhektáros területen pedig tölgyerdőt telepítenénk, amely állami támogatással öt éven át majdnem ötven embernek adna munkát – mesélte Bán György.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában