Helyi közélet

2015.09.21. 14:57

Követendő lehet a lengyel példa

Nyíregyháza - A megyei önkormányzat közvetlen brüsszeli forrásokból támogatná a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokat.

Nyíregyháza - A megyei önkormányzat közvetlen brüsszeli forrásokból támogatná a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokat.

– Szeretnénk nyitni a közvetlenül Brüsszeltől lehívható uniós források irányába, ezen a területen az elmúlt időszakban voltak hiányosságaink. Igyekszünk kijavítani a hibákat, és Eu-s támogatás segítségével erősíteni a lengyel-magyar gazdasági együttműködést – fogalmazott a Magyar-Lengyel Kereskedelmi, Gazdasági és Kulturális Egyesület által szervezett hétfő délelőtti megyeházi konferencián Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke. A szakmai fórum vendége volt Edyta Janus, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének Kereskedelemfejlesztési és Beruházásösztönzési Osztályának tanácsosa is. A szakember hazája gazdaságáról adott átfogó képet. – A 2004-es uniós csatlakozásunk óta egy növekedési pályára állt az ország, élénkült a belső kereslet, amely munkahelyeket teremtett és a keresetek is nőttek – mondta a lengyel tanácsos.

Edyta Janus hozzátette: 2011 óta folyamatosan csökken az infláció, 2014-ben 33 százalék volt az inflációs ráta, 2004 óta az export évről évre növekszik.

– Lengyelország okosan és eredményesen használta fel az uniós pénzeket – vont mérleget a tanácsos.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország szeptember 22-i számában.

Ezek is érdekelhetik