Helyi közélet

2015.09.15. 18:38

Tirpák fesztivál és hungarikumok találkozója Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2015. szeptember 15., kedd (MTI) - Huszonnégy szakácscsapat negyven féle ételből tizenháromezer adagot készít a szombati nyíregyházi Tirpák fesztiválon és hungarikumok találkozóján - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Nyíregyháza, 2015. szeptember 15., kedd (MTI) - Huszonnégy szakácscsapat negyven féle ételből tizenháromezer adagot készít a szombati nyíregyházi Tirpák fesztiválon és hungarikumok találkozóján - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Ulrich Attila, a város alpolgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel a várost újratelepítő tirpákokra, a tót, szlovák ajkú lakosokra emlékeznek, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre költöztek be és hozták létre a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A tirpákok hagyományos, kedvelt ételkülönlegességeiből mindet megfőzik, megsütik a fesztiválon.

A város központjában, a Kossuth Lajos téren szombaton 10 órakor kezdődik a gasztronómiai show, melyet éjfélig tartó kulturális program egészít ki. A szórakoztatásról néptánc- és népzenei, valamint moderntánc együttesek gondoskodnak, majd a nyíregyházi születésű színművész, Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba koncertje, valamint éjfélkor retro diszkó zárja a műsort.

Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és környéke regionális szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a tirpák ételek közül elkészítik például a kukoricakásából főzött görhét, a kelt tésztás pipiskét, a tirpák tarhonyát, tekercset, parasztos sztrapacskát és sütnek lapcsánkába töltött pecsenyét is.

Feltálalják továbbá a paprikás krumplis és szilvalekváros lángost, a füstölt oldalasos káposztalevest, a káposztás csirkét, házi cipóban a körmös-csülköst, illetve a babos káposztát, de főznek demecseri töltött káposztát és karcagi birkapörköltet is. Sütemények számtalan változata készül, így kemencés kalács, mákos-diós kőttes, bobájka, fánk, héjas tészta, csöröge, tökös béles, óriáspalacsinta, sőt még mákos tengeri is.

Az ételeket bárki megkóstolhatja, kedve szerint válogathat, csakúgy mint a hungarikumokból, az akácmézből, a csabai és gyulai kolbászból, valamint tokaji bor, eredetvédett szabolcsi alma, szilva és meggypálinka, hagyományos szíkvíz is kerül az asztalra. A kalocsai és a matyó népművészeti termékekből ugyancsak lesz bemutató, illetve kiállítják a tirpák népi háztartási eszközöket, s azok - például a tejes köcsög, a laskaszűrő, a pamnyicska, a háromlábú öntöttvas edény -használatához a Sóstói Múzeumfalu munkatársai adnak tanácsokat az érdeklődőknek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában