Helyi közélet

2015.09.15. 19:06

Tirpák show a Kossuth téren

Nyíregyháza - Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója lesz szombaton Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója lesz szombaton Nyíregyházán.

Szoboszlai Gyula és Cziránku István mesterien forgatták és tálalták a lapcsánkán a Kossuth-szobor mellett szerda délután. Ízelítőt adtak abból, hogy szombaton kulináris élvezetek sokaságában lesz részük a városlakóknak, a megyebelieknek és az érdeklődőknek. Ugyanis a nagyszabású rendezvény túlmutat Nyíregyházán: az idei immár Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója elnevezéssel íródik majd a históriás könyvekbe.

S ha már história... A történész vénájú dr. Ulrich Attila alpolgármester a tirpákok jelentőségét és a hagyományőrzés szépségét ecsetelte a városháza előtt:

– Nyíregyháza körül kialakult egy mindmáig meglévő különleges településforma, a bokortanyák világa. Ez a programsorozat is bizonyítja, hogy nagy becsben tartjuk a tirpák tradíciók ápolását. A szombati rendezvény középpontjában a kulturális értékközvetítés és a gasztronómia áll.

Tóthné Medved Zsuzsa, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezetének elnöke hozzáfűzte:

– Immár harmadjára kerül sor a Tirpák Fesztiválra, ami gasztrocsataként indult, és fokozatosan bővült a kínálat. Az idén még színesebb a paletta – köszönhetően a nyíregyházi önkormányzatnak és a civil szervezeteknek. Lesz főzőverseny, marcipánfigura készítő verseny a családoknak, kézműves áruk vására, íjászat, utcai önvédelmi fogások és kiállítás is nyílik a tirpák népi háztartási eszközökből. Igazi kavalkád lesz a Kossuth téren szombaton tíz órától éjfélig.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában