Helyi közélet

2015.09.24. 15:43

Záhonyi Tisza-híd: Felújítás helyett közlekedési lámpa?

Zánhony - Az ukrán fél a legolcsóbb módszerrel oldaná meg a közúti határátkelő hídjára nehezedő fizikai nyomást.

Zánhony - Az ukrán fél a legolcsóbb módszerrel oldaná meg a közúti határátkelő hídjára nehezedő fizikai nyomást.

A Záhony-Csap közúti határátkelőhely Tisza-hídjának tehermentesítése céljából az ukrán hatóságok – visszatérve a korábbi gyakorlathoz – jelzőlámpával irányítanák a ki és belépő forgalmat – hangzott el a megyei állami közigazgatás, az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) kárpátaljai igazgatóság, a Csapi Határőr Parancsnokság és a Kárpátaljai Közútkezelő Szolgálat vezetőinek a határátkelőn tartott közös kihelyezett ülésén – írja a KárpátHír.

A megbeszélés egyik fő témája a Tisza-híd állaga és teherbírása volt. Az érintettek megtekintették a szerkezetet. A közútkezelő szolgálat szakembere rámutatott a jelenleg uralkodó áldatlan állapotokra és a rekonstrukció szükségességére hívta fel a figyelmet. Utalt arra, hogy a hídon naponta óriási gépjármű-forgalom halad át. Bizonyos napokon a személygépkocsik száma a kétezret is meghaladja, a tehergépkocsik, és buszok száma 700-800 között mozog. A szakember megjegyezte, hogy a híd nem erre a kapacitásra volt tervezve.

Hadar Zsigmond a Csapi Vámhivatal ellenőrzési és vámkezelési osztályának vezetője a híd tehermentesítése kapcsán emlékeztetett a 90-es években már sikerrel alkalmazott gyakorlatra. Az említett időszakban jelzőlámpával mérsékelték az áthaladó kamionforgalmat. Annak zöld jelzésénél mindkét oldalról egyszerre csupán 10-10 tehergépjármű haladhatott át a hídon.

Az egybegyűlteknek tetszett az ötlet, mert ezzel a módszerrel gyorsan lehetne minőségi javulást elérni, ráadásul minimális ráfordítással. Az ülésen az érintettek megállapodtak, egy ukrán-magyar vegyes bizottság felállításán, mely kidolgozza majd a szükséges mechanizmust.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában