Helyi közélet

2015.10.24. 10:28

Egy órával több lesz a bérpapíron is?

Nyíregyháza - Az éjszakai műszakban dolgozók egy órával többet güriznek vasárnap. De vajon többet is keresnek? Utánajártunk!

Nyíregyháza - Az éjszakai műszakban dolgozók egy órával többet güriznek vasárnap. De vajon többet is keresnek? Utánajártunk!

Az idén október 25-én kezdődik a téli időszámítás, szombatról vasárnapra virradó hajnalban visszaállítjuk az órákat 3-ról 2 órára. Legtöbbünk számára ez annyit jelent, hogy órával tovább alhatunk.

Az éjszakai műszakban szolgálatot teljesítő mentősök, tűzoltók, rendőrök, biztonsági szakemberek vagy éppen gyári munkások számára azonban az időátállítás 1 órás plusz munkát jelent. Utánajártunk, hogyan számolják el, írják jóvá számukra ezt a teljesítményt.

A lapunk által megkérdezett munkaügyi szakértő szerint az óra visszaállítása miatt jelentkező plusz egy óra munkavégzést a legegyszerűbben túlóraként lehet kezelni és kifizetni. Ahol a kollektív szerződés hosszabb időtartamban, mondjuk 6 hónapban határozza meg a munkaidő elszámolását, előfordulhat, hogy kiegyenlíti egymást a tavaszi és őszi óraállítás. Vagyis aki márciusban kevesebbet dolgozott (mert akkor előre kellett tekerni a mutatókat), most ledolgozza az akkor ajándékba kapott 60 percet.

– Az őrök alapvetően vállalkozóként dolgoznak cégünknél. Amennyi órát szolgálatban töltenek, annyit számláznak le, tehát nem éri anyagi hátrány vagy előny őket az óraátállítás miatt – tájékoztatott a Pinkerton Security Kft. illetékese.

Mindenhol figyelembe veszik

A rendőrök és a katasztrófavédelemisek esetében több hét viszonylatában összegzik a munkaórákat, ha valakinek túlóraszáma keletkezik, azt pihenőidőben, pihenőnapban vagy készpénzben válthatja meg. A megyei kórháztól azt az információt kaptuk, hogy az óraátállítás miatt felmerülő többletmunka után járó dolgozói béreket – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – munkaidő keretén belül elszámolják.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában