Helyi közélet

2015.10.07. 16:58

Összehozta őket a szilva

Tarpa - Az idei kiváló szilvából kiváló lehet a pálinka is Szatmár-Beregben.

Tarpa - Az idei kiváló szilvából kiváló lehet a pálinka is Szatmár-Beregben.

Az időnként zuhogó eső sem tántorította el az ernyőkkel felszerelkezett látogatókat, akik Bereg híres kuruc településére, Tarpára érkeztek a XII. Szatmár-Beregi Szilvanapokra és az új pálinka ünnepére szeptember utolsó szombatján.

Ekkor írták alá ugyanis Esze Tamás és Mikes Kelemen faluja, vagyis Tarpa és az erdélyi Zágon között a testvértelepülési megállapodást, avatták fel a közösen faragott székelykaput is a kuruc hagyományok ápolásában tanúsított együttműködés és a nemzeti összetartozás erősítésére.

Olimpikonokkal

A rendezvényt olimpiai bajnok sportolókés olimpikonok – köztük a vízilabdázó Dala Tamás és az úszó Darnyi Tamás – is megtisztelték, népszerűsítve hazánk nevezési szándékát a 2024-es olimpiára.

A székelykapun tárogatószóra léptek be a vendégek a tarpai művelődési ház kertjébe, ahol nagy volt a jövés-menés – hatalmas üstben rotyogott a szilvalekvár, főtt és sült a sok finomság, kellette magát a sok helyi termék. „Az Észak-alföldi régió ajánlásával” kitüntető címet birtokló XII. Szatmár-Beregi Szilvanap a térség jellegzetes gyümölcseiből és a mézből készített tájjellegű termékek komplex bemutatásával hangsúlyt szeretett volna adni a messze földön hírneves szatmári szilvából készült finomságoknak, a zamatos pálinkának. A népművészeti programok között tartotta az új pálinka ünnepét, vagyis hagyományos évjárat-értékelő és lovagavató ceremóniáját az idén már 11 éves Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend.

Értékek a színpadon

Lovagi kihívásnak nevezte a napot dr. Kelemen Béla, a lovagrend ceremóniamestere, miután a pálinkalovagok az ömlő esőben esőkabátos rézfúvósok felvezetésével felvonultak a színpadra. Kelemen lovag felemlegette, hogy 1685-ben Zrínyi Ilona Munkács várát védő katonáinak a szilvapálinka volt a védőitaluk, de azt is, hogy Mikes Kelemen nélkül ma sokkal kevesebbet tudnánk a nagyságos fejedelemről és szabadságharcáról. Ezután a lovagok az idei főzésű párlatot értékelték.

KM-GB


A verseny eredménye

Szatmári szilvapálinka kategória: 1. Szabó Zoltán, Komoró, 2. Losonczi Béla, Vásárosnamény, 3. Orosz André, AjakSzabolcsi almapálinka kategória: 1. Orosz Pál, Ajak, 2. Gresó László, Nyíregyháza, 3. Orosz André, AjakEgyéb gyümölcspálinka kategória: 1. Bicskei Lajos, Komoró – Irsai Olivér, 2. Máté Attila, Kisvárda – vilmoskörte, 3. Galambvári Tibor, Nyíregyháza – málna


Elismerések a lovagoktól

A lovagok a szatmár-beregi pálinkakultúra kialakítását, Tarpát „a pálinka fővárosává” emelni célzó törekvéseivel azonos hullámhosszon munkálkodók közül az idén is megjutalmaztak két személyt.Életműdíjat adományoztak a tarpai Nagy Zsigmond nyugalmazott agrármérnöknek és elismerő oklevelet adtak át Nyéki Zsoltnak, a Kelet-Magyarország napilap főszerkesztőjének.

Ünnepélyesen felavatták az új lovagtársukat is, az immár Ököritófülpösön is főzdét üzemeltető, neves györkönyi pálinkamanufaktúra, a „Márton és lányai” tulajdonosát, Márton Jánost.


Tarpa, 2015. szeptember 26., szombat (MTI) - Felavatták Tarpa és az erdélyi Zágon testvértelepülési megállapodásának megkötése alkalmából felállított székely kaput a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen rendezett 12. Szatmár-Beregi Szilvanapokon szombaton.tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában