Helyi közélet

2015.10.15. 08:50

Soha senki sem volt rá mérges

Nyíregyháza - Rengetegen vevők az ingyenes gombavizsgálatra a Búza téri piacon.

Nyíregyháza - Rengetegen vevők az ingyenes gombavizsgálatra a Búza téri piacon.

A hurka illata diszkréten átkúszik a közelben kolbászoló virágárusokhoz. Nem cirógat már az őszi napsugár, a csípős hűvösben a paradicsomi állapot köddé vált az asztalokon, ám a savanyú káposzta jóvoltából ketyeg az időzített vitaminbomba. A kofák újfent megállapítják, hogy egyre kevesebb a portékákat vizslató szempár, a fizető kereslet pedig páratlanul lecsökkent. Ha tömegeket akarunk keresni, nosza, irány a gombavizsgáló állomás!

Túlélte a gombamérgezést

Sorompó nincs, csak zárt ajtó, mivel az „állomásfőnök” épp helypénzt szed. Aztán kitárul a barátságos kuckó ajtaja, és meleg vendégszeretettel fogadja a gombákkal kígyózó csipet csapatot. Idegeneket fújt össze az őszi szellő, akiket a szent cél egységesít: szeretnének egyértelműen meggyőződni arról, hogy ami a ládikájukban, a szatyrukban, a dobozukban hever, az ehető, egészséges.

Hiába a több évtizedes rutin, az a tuti, ha a szakértő mondja ki a bűvös szót. Gál Erzsébet nem ismer lehetetlent, csak ehetetlent. Magától nincs eltelve: folyamatosan képezi magát. Kedden Budapesten járt az országos gombafelismerési versenyen, szerdán pedig már az őrhelyén strázsál. Minden egyes gombát alaposan szemügyre vesz, késével megkapirgálja, aztán a duzzadó szemetesbe pottyantja, vagy jó étvágyat kíván a tetszetős példányokhoz. Hogy lesz valakiből gombavizsgáló?

– Senki sem születik annak, de közben érhetik olyan impulzusok, amik erre a pályára terelik. Én speciel erdő mellett nőttem fel, tehát megismertem a természetet. Aztán sajnos, a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a gomba pofont is tud adni: gombamérgezést kaptam. Levizsgáztam 1993-ban, és több mint két évtizede igyekszem segíteni. A Búza téri piacon Dudás Rolanddal váltjuk egymást.

Gyula Sándor sportot űz a gombaszedésből. – Mivel a futást nem bírja a csípőm, sétálni járok a Sóstói erdőbe. A hátizsákomban mindig lapul olló és gombahatározó. Édesapámnak a Bükkben volt faháza, Lillafüred környékét bejártam középiskolásként. Azóta vagyok gyűjtő, de fő az óvatosság, ezért mindig bevizsgáltatom.

Gál Erzsébet roppant készséges, rá még soha senki sem volt mérges.

– Jaj, de gyönyörű! Hol szedte ezeket a szépségeket? – kérdezi a vizsgálóasztal túloldalán ácsorgó Bukovinszki Istvánt, aki töredelmesen bevallja: – Ajándékba kaptam a vargányát. Még ilyenkor is bemutatom. Én egyébként vad­ételekhez szeretem nagyon.

– Szeletelje fel, és felfűzve tegye a radiátor fölé, hogy kiszáradjon! – tanácsolja Erzsébet, és máris kéri a következőt: – Hú, de ügyes tetszik lenni! – dicséri meg Tóth Istvánt.

– Olyan még sosem fordult elő, hogy ne hozzam el ide, mert az ördög nem alszik. Az elején előfordult, hogy egy kosárral kellett kidobni. Ez nagyon passzol majd a csirkepörkölthöz – mutat a csiperkéjére.

– Tessék mondani, mennyit kell ezért fizetni? – kérdezi az egyik delikvens, mire az elképedő Erzsébet megjegyzi: – Ugyan már, ne vicceljen, ez teljesen ingyenes. Örülök, hogy segíthettem.

Borbás Istvánné teli ládával érkezik, amiben kis dobozokban sorakoznak a szétválogatott gombák. Nem lepődik meg a látványos szelektáláson. A gyapjas tintagombák fennmaradnak a rostán, a rózsás lemezű tejelőgombák viszont pöffeszkedve eltűnnek a rideg süllyesztőben.


Gombavizsgálat

A nyíregyházi Búza téri piacon hétfőtől szombatig 7–13-ig, vasárnap 7–11-ig lehet igénybe venni az ingyenes szolgáltatást. A kiírás szerint „a felügyelő kollégák munkaköri feladataik ellátása mellett végzik a teendőiket”.


A közhiedelem cáfolata

A gombák között vannak természetes és mesterséges hulladékanyagokat lebontók, paraziták és más élőlényekkel szimbiózisban élők, okozhatnak betegségeket, mérgezéseket, de gyógyhatású anyagokat is termelhetnek.A mindennapi életünkben is fontos szerepet töltenek be közvetlen táplálékként, vagy gondoljunk csak a kenyér, a bor és a sör előállításában nélkülözhetetlen élesztőkre, az antibiotikumokat termelő penészgombákra.

A közhiedelemmel ellentétben a gombák nem tartoznak a növények közé, hanem a növényekkel és az állatokkal egyenrangú, különálló élőlénycsoportot alkotnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában