Helyi közélet

2015.11.11. 19:17

A püspökre emlékeztek

Porcsalma - Kétszáz évvel ezelőtt született Hegymegi Kiss Áron református püspök.

Porcsalma - Kétszáz évvel ezelőtt született Hegymegi Kiss Áron református püspök.

Hegymegi Kiss Áron református püspök születése 200. évfordulója alkalmából közös ünnepi megemlékezést tartott Porcsalmán november 7-én a Tiszántúli Református Egyházkerület a kisnaményi és a porcsalmai református egyházközségekkel.

Építő szolgálat

– Hegymegi Kiss Áron 1815. november 2-án született Kisnaményban. Tanulmányai elvégzését követően Debrecenben szentelték lelkipásztorrá. A Szatmárnémetiben eltöltött segédlelkészi éveket követően 1843-ban Porcsalma lelkipásztora lett, ahol 49 évet szolgált hűséggel és odaadással. A porcsalmai szolgálati idejében 32 esztendeig a szatmári gyülekezetek espereseként végezte építő szolgálatát. Ennek eredményeként 7 templom, 25 parókia és 40 iskola épült az egyházmegyében – összegezte munkásságát lapunk számára Kormos Csaba lelkipásztor.

– 1892-től a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökeként szolgált haláláig, 1908-ig. Hegymegi Kiss Áron püspök egyházvezetőként, hazafiként, szabadságharcosként, a Debreceni Egyetem alapjainak munkálójaként és Országgyűlés Főrendiházának tagjaként is bizonyságot tett Isten igéjéről: „Mi nem vagyunk a meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk.”

A megemlékező istentiszteleten Isten igéjét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az előbb idézett zsidókhoz írt levél verse alapján.

Dr. Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense ismertette a püspök életútját. Kiss Áron késői leszármazottja, O’sváth György rendkívüli és meghatalmazott brüsszeli nagykövet emlékezett dédnagyapjára. Köszöntőt mondott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért felelős államtitkára, dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese és Marosvölgyi Péter kisnaményi lelkipásztor.

Az ünnepségen a Debreceni Református Kollégium Kántusa szolgált Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezetésével. A hálaadó istentiszteletet követően az ünneplő gyülekezet megkoszorúzta Hegymegi Kiss Áron porcsalmai templomkertben lévő szobrát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában