Helyi közélet

2015.12.11. 12:53

Kézzel formált szavak a megyei könyvtárban

Nyíregyház - Beszédes kezek címmel december 14–19. között izgalmas programokkal várja az érdeklődőket Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) megyei szervezete a nyíregyházi Móricz Zsigmond könyvtárban.

Nyíregyház - Beszédes kezek címmel december 14–19. között izgalmas programokkal várja az érdeklődőket Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) megyei szervezete a nyíregyházi Móricz Zsigmond könyvtárban.

– A rendezvény célja, hogy többségi társadalom felé nyitva jelet adjunk a siketek és nagyothallók közösségéről, nyelvéről, kultúrájáról. Kiváló lehetőség ez arra, hogy a halló és hallássérült közösségeket közelebb hozzuk egymáshoz – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester.

– Az idén 108 éve működő SINOSZ célja ma is ugyanaz, mint a kezdetekkor: munkahelyek, esélyegyenlőség, az elérhető segítség megteremtése, a rászorulók és a siket gyermekek oktatásának támogatása, a hallássérültek tájékoztatása az őket érintő ügyekről. Jelenleg közel 15 ezer tagja van a szövetségnek, melynek kétharmada nagyothalló. Egyre kevesebben vagyunk siketek, köszönhetően az orvostudomány, a technológia és az egészségügyi rendszer fejlődésének – ismertette dr. Tapolczai Gergely ország­gyűlési képviselő.

– Nagy hangsúlyt fordítunk a jelnyelv megóvására, megőrzésére és terjesztésére, mert ez a siket kultúra alapja. A siket gyermekek 90 százaléka halló családokba születik, ahol nem kívánják, hogy jelnyelvet tanuljon, mert azt szeretnék, hogy a gyermek a társadalom részévé váljon, tanuljon meg beszélni, hallani. Ezeknek a gyermekeknek egy része felnőttként visszatalál hozzánk, így a közösség folyamatosan gyarapszik.

Dr. Tapolczai Gergely a ­SINOSZ Kontakt Tolmácsszolgálatát bemutatva elmondta: ez egy olyan videóalapú jelnyelvi szolgáltatás, amelynek segítségével a siketek és nagyothallók önállóan is intézhetik ügyeiket.

A szövetség megyei szervezetének elnöke, Bodogánné Orosz Dóra kifejtette: nagyon fontos számukra, hogy a Beszédes kezek programsorozat hallássérült résztvevőin keresztül találkozhatnak az emberek a jelnyelvvel, és megismerhetik annak fontosságát.

– Jelnyelvi oktatóként azt tapasztalom, hogy nagyon sok halló fiatal nem tudja, mit jelent hallássérültként élni, azt gondolják a jelnyelvről, hogy csupán mutogatunk, pedig ez a mi anyanyelvünk.

KM-CsA


Beszédes kezek

December 14., hétfő

11 óra: Dr. Ulrich Attila nyitó gondolatai után Ormódi Róbert igazgató bemutatja a SINOSZ-t, majd dr. Nagy Éva irodalomtörténész Dudás Sándor hallássérült költő és festő munkásságát ismerteti, végül Loványi Eszter Kuku és barátai című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

December 16., szerda

10 óra: A mese mindenkié – jelnyelvmese Bodogánné Orosz Dóra és Fazekas Dóra előadásában

December 19., szombat

11 óra: Az Ergo Sum jelszínház Szembenállók című előadása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában