Helyi közélet

2015.12.07. 10:36

Mi lehet fontosabb, mint az újszülött élete?

Nyíregyháza – Nem megszüntetni kell, hanem ahol csak lehet, elmondani: van babamentő inkubátor! – reagált dr. Fábiánné Jasku Erzsébet arra az ENSZ-ajánlásra, amely azt javasolja, hogy függesszék fel Magyarországon is a krízisinkubátorok működését.

Nyíregyháza – Nem megszüntetni kell, hanem ahol csak lehet, elmondani: van babamentő inkubátor! – reagált dr. Fábiánné Jasku Erzsébet arra az ENSZ-ajánlásra, amely azt javasolja, hogy függesszék fel Magyarországon is a krízisinkubátorok működését.

– Hiba lenne ezeket felszámolni – mondta nagyon határozottan a Jósa András Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető főnővére –, még akkor is, ha a 2000-es évek elején kihelyezett, és Benjaminnak elkeresztelt inkubátorba a megyében egyetlen babát sem tettek be. Más kórházakban azonban igen: hazánkban jelenleg harminckét krízisinkubátor működik, ezek az elmúlt közel húsz év alatt százötven csecsemő életét mentették meg. Évente 4–8 babát bíznak ilyen formában a kórházak gondjaira.

Az újszülött élethez való joga, minden más jogot felülír – vélekedett, amikor a szervezet Gyermekjogi Bizottságának azon állítását hallotta, hogy az „utolsó esélynek” hívott bölcsőbe kerülő babák identitáshoz, származásuk megismeréséhez való joga sérül, s az eszközök hatékonysága sem bizonyított.

A szakember visszakérdezett: az a tizenhét baba, akiket az elmúlt két és fél évben az ország más városaiban lévő inkubátorokban helyeztek el, nem elég bizonyíték?

Így nem bűncselekmény

– Ez egy törvényes lehetőség minden anyának. Aki nem tudja, vagy nem akarja megtartani a gyermekét, itt biztonságosan, az anonimitását megőrizve elhelyezheti a babát anélkül, hogy ezzel bűncselekményt követne el – utalt egy másik fontos szempontra a főnővér.

A hazai törvények értelmében, amennyiben a kórház előtt, vagy máshol hagyják a csecsemőt, az bűntettnek számít.

– Ha csak egyetlen gyermek életét mentjük meg azzal, hogy van inkubátor, akkor felesleges arról beszélni, szükség van-e rájuk – erősítette meg a főnővér és hozzátette: sok esetben ez az utolsó utáni esélyt jelentheti az anyának és a babának is.

Azzal egyetért, hogy minden segítséget és támogatást meg kell adni azoknak, akik krízishelyzetben vannak, családi vagy mentális állapotuk miatt nem vállalhatják a gyermeküket, de, és itt az igazi gond, pontosan ezek a nők azok, akik gondosan titkolják a terhességüket, gyakran a legközelebbi hozzátartozójuk sem tudja, hogy gyermeket várnak.

Évente öt–hat baba

– A terhesgondozás európai szintű az országban, a védőnői hálózat a lehető legmagasabb szinten működik, folyamatos a mobil szakorvosi szolgálat, azonban akiről nem tudnak, azon segíteni sem lehet – magyarázza a szülészeti osztály főnővére.

Évente a nyíregyházi kórházban több mint 3400 újszülött jön a világra, átlagosan egy évben 5–6 babáról mondanak le a szülők. Ezek az apróságok vagy nyílt örökbefogadással kerülnek más családhoz, vagy az anya a szülés után az osztályon hagyja a gyermekét. – Igen, volt arra példa, hogy az anyuka meggondolta magát, de volt olyan is, amikor családtag, vagy a nagymama jött el a babáért – említett Fábiánné. De megtörtént az is, hogy a titokban megszült, és a wc-be dobott baba életét már nem lehetett megmenteni.

KM


Esetek, történetek

2006 áprilisában ismeretlen nő telefonált a balkányi mentőállomásra, hogy Szakoly és Nyírgelse közötti földúton egy fekvő csecsemőre lelt. A mentősök a telefonálót nem, csak a kisfiút találták meg, akit a nyíregyházi kórházba szállítottak. A mentősök a Béla keresztnevet adták a kartondobozban fekvő, felöltöztetett, bepelenkázott újszülöttnek. A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.2010-ben a bíróság jogerősen 2 év börtönbüntetésre (öt évre felfüggesztve) ítélte azt az anyát, aki a harmadik gyermekét a házuk udvari wc-jében szülte meg titokban, és az emésztőgödörbe dobta. A felesége terhességéről mit sem tudó apa vette ki a gyermeket a fekáliából, az orvosoknak pedig sikerült a baba életét megmenteni. A család azóta is példásan, szeretetben neveli a gyermekeit.

2011 szeptemberében egy 21 éves lányt vizsgálva jelezték a kórházból a rendőrségnek, hogy a nő röviddel azelőtt szült, a babáról azonban nincs információ. A rendőrök ellenőrizték a vidéki kisvárosban lévő házat, ahol egy szatyorban megtalálták a halott csecsemőt. A vizsgálat megállapította, hogy a nő életképes fiú csecsemőt szült, akit ruhaneműbe csomagolva egy sporttáskában a szekrénybe rejtett.


Minden héten ellenőrzik

Hazánkban először (az azóta már megszűnt) a Schöpf-Mérei kórházban állítottak fel krízisinkubátort 1996-ban. Mára minden megyében van ilyen – jelenleg 32 működik országszerte. A programnak összesen 150 csecsemő köszönheti az életét. Évente 4–8 babát bíznak ilyen formában a kórházak gondjára.– Emlékszem mekkora öröm volt, amikor itt Nyíregyházán is átadták a Benjamin inkubátort – emlékezett vissza egy nagyon régi pillanatra dr. Fábiánné Jasku Erzsébet, s megtudtuk: minden héten ellenőrzik, hogy az inkubátor rendben van-e, működik a jelzőrendszere.

– Igen működik, és semmiképp sem szeretnénk, ha ezt az esélyt elvennék a nőktől és a babáktól – jelentette ki az osztályvezető főnővér.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában