Helyi közélet

2015.12.31. 13:43

Nyíregyházán 2015-ben is nőtt a lakosság száma

Nyíregyháza - Nyíregyházán tovább nőtt a lakosság száma 2015-ben is - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely címzetes főjegyzője a temetői főkönyv hagyományos évzárása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

Nyíregyháza - Nyíregyházán tovább nőtt a lakosság száma 2015-ben is - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely címzetes főjegyzője a temetői főkönyv hagyományos évzárása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

Szemán Sándor elmondta, hogy a város lakossága 1990-től, ha évente néhány tízzel, százzal is, de folyamatosan nő, és várhatóan hamarosan átlépik a 120 ezret.

Hozzátette: büszkék a növekedési trendre, hiszen az ország 23 megyei jogú városa között csak néhány dicsekedhet azzal, hogy nem csökkent a lakosság száma az elmúlt két és fél évtizedben.

Ulrich Attila (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról beszélt, hogy Nyíregyháza demográfiai adatai jobbak az országos átlagnál, a nyírségi nagyvárosban például háromtizeddel jobb a mutató a születéseket tekintve. Az idén 946 gyermek született a városban élő családoknál, pároknál, szemben az egy évvel korábbi 909-cel.

Az önkormányzati vezető megjegyezte, hogy Nyíregyházán működik a térség egyik legnagyobb kórháza, ott 3562 gyermek született a környékről, a 2014-es 3529-cel szemben.

Ulrich Attila úgy vélekedett, a növekvő születési mutatókban szerepet játszik, "hogy a város 2010-ben egy normalizálódó pályára áll, gazdasága stabillá, vonóvá vált, és emellett a helyi önkormányzat által megerősített szociális rendszer, illetve a kidolgozott ifjúsági támogatási koncepció végrehajtása is ösztönzi a fiatalok gyermekvállalását".

Hozzáfűzte, hogy a kormány új családi támogatási rendszerétől a születésszám további emelkedését várják, és remélhetőleg a nyírségi nagyvároshoz hasonlóan országosan is "megáll majd a lakosság fogyása".

Szemán Sándor főjegyző azt is közölte, hogy Nyíregyházán 2015-ben 535 pár kötött házasságot, hússzal több, mint egy évvel korábban. Az igent kimondók közül 600 volt nyíregyházi lakos.

Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat Igazgatója elmondta, Nyíregyháza tíz temetőjében 1258 ember földi maradványait helyezték végső nyugalomra 2015-ben, míg egy évvel korábban 1131 temetés volt. Az elhunytak között 1172 volt nyíregyházi lakos.

A születés és a halálozás számának összehasonlítása alapján Nyíregyháza - amely az ország hetedik legnagyobb városa - a növekvő lakosságszámát a településre beköltözőknek köszönhette 2015-ben is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában