Helyi közélet

2015.12.29. 14:51

Visszatekintő - Érvényesült a „papírforma”

Nyíregyháza - A Dunapack Kft. nyíregyházi üzemének harminc százalékkal növekedett a feldolgozókapacitása.

Nyíregyháza - A Dunapack Kft. nyíregyházi üzemének harminc százalékkal növekedett a feldolgozókapacitása.

A több mint negyvenéves múltra visszatekintő, papírfeldolgozással és csomagolóeszköz-gyártással foglalkozó nyíregyházi cég az idén januárban tett pontot egy 1,7 milliárdos (ebből ötven százalék volt a támogatás) beruházás végére.

A projektzáró rendezvényen jelen volt dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter is, aki egy Oliver Cromwelltől vett idézettel kezdte a beszédét. „Aki nem jobb napról napra, az megszűnik jónak lenni” – hangzott a vállalkozás fejlesztési stratégiájára vetített bölcsesség.

– Köszönet az anyavállalat képviselőinek a magyarokba fektetett bizalomért, de jár az elismerés az itt dolgozó embereknek is, hiszen ők alkotják a rendszer motorját – fogalmazott dr. Seszták Miklós, aki kiemelte: a kormány a 2013–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásainak hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani.

Innováció és fenntarthatóság

A fejlesztés részleteiről Galambos Attila, a Dunapack Kft. ügyvezetője beszélt a projektzárón.

– A pályázatot 2012-ben adtuk be, melyre 851,4 millió forint támogatást nyertünk. A beruházásunk központjában az innováció és a fenntarthatóság, a környezeti terhelés minimalizálása állt. A közel 160 tonnás (három hét alatt sikerült leszállítani, tizenhét kamionnak) új olasz nyomdagépnek köszönhetően hétrétegű hullámpapír feldolgozására vagyunk képesek, a gyártás közben a gép nemcsak ragasztja, de nagy sebességgel tűzi is a dobozokat – részletezte az ügyvezető igazgató.

Színesebb lett a világ

Hozzátette: az innováció révén egy másik, újonnan beszerzett nyomdagéppel a nyíregyházi üzemben négyszínnyomásúra bővíthetik előállított termékeiket, a tekercsváltó és -tartó gépek beszerzésével pedig a gyártás közben csökkenthető a selejt mennyisége, de megújult az anyagmozgató és csomagoló rendszer is.

A fejlesztések az eddigi évi 100 millió négyzetméter, 55 ezer tonnányi papírtermék-előállítást 15–20 millió négyzetméterrel növelik, ami harmincszázalékos kapacitásbővülést jelent.

Gyümölcsöző kapcsolat

A projektzáró rendezvény másik házigazdája, a nyíregyházi önkormányzat képviseletében dr. Kovács Ferenc a Dunapack és a városvezetés közti gyümölcsöző kapcsolatról beszélt.

– Az önkormányzat támogatja azokat a beruházásokat, melyek munkahelyeket teremtenek vagy tartanak meg, így ez a fejlesztés is egy örömteli esemény Nyíregyháza életében – fogalmazott a ­megyeszékhely polgármestere.

– A továbbiakban is törekszünk az önkormányzat és a helyi cégek közötti partneri viszonyra, ezért a jövőben is folyamatosan egyeztetünk velük az új európai uniós ciklus fejlesztési forrásairól – mondta dr. Kovács Ferenc.

Cikk ajánlása

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában