Helyi közélet

2016.01.28. 17:15

Büszkén ápolja Benczúr Gyula emlékét Nyíregyháza

Nyíregyháza - Iskola, tér viseli a festőfejedelem nevét, akinek szobrát minden évben megkoszorúzzák.

Nyíregyháza - Iskola, tér viseli a festőfejedelem nevét, akinek szobrát minden évben megkoszorúzzák.

Benczúr Gyula, a 19. századi magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja pontosan 172 évvel ezelőtt született Nyíregyházán Benczúr Vilmos és Laszgallner Paulina fiaként.

Általános iskola és tér őrzi a nevét, a Jósa András Múzeum előtt álló szobra idősebb Fekete Géza szobrászművész alkotása. Nyíregyháza mindig élénken ápolta és ápolja mind a mai napig a Benczúr-hagyományt.

A festőfejedelem iránti tisztelet gyümölcseként jött létre a Jósa András Múzeumban az a Benczúr-emlékkiállítás, amely az egész országban egyedülállónak mondható.

Felbecsülhetetlen értékű a Jósa András Múzeum Benczúr-hagyatéka

Nyíregyháza Benczúr-gyűjteményét 1950 óta őrzi a Jósa András Múzeum. Az anyag az évek során folyamatosan bővült, gyarapodott. Hála a Benczúr család leszármazottainak és a lelkes műgyűjtőknek, ma már olyan alkotások tulajdonában vagyunk, melyek nélkül a jelenlegi Benczúr-emlékszoba elképzelhetetlen lenne. Gondolok itt a Károlyi házaspárt ábrázoló portrékra, amelyek 1959-ben kerültek a múzeum leltárába, vagy Tutkó Károlyné és Karátsonyi Jenő portréira, amelyek ugyancsak vétel útján kerültek a múzeumba 1973-ban – olvasható a múzeum honlapján Madár Xiména művészettörténész beszámolója. A Jósa András Múzeum iparművészeti gyűjteménye őrzi többek között azt a tíz darabból álló szalongarnitúrát, mely egykor a Benczúr család tulajdonában volt, s amit a múzeum az 1970-es évek elején vásárolt meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában