Helyi közélet

2016.01.29. 12:59

Fél évszázad után kapott képzőművészeti titulust

Nyíregyháza - Leginkább a grafika, a vonalakból álló képek érdekelték, no meg a linóleumba és a rézbe karcolt rajzok.

Nyíregyháza - Leginkább a grafika, a vonalakból álló képek érdekelték, no meg a linóleumba és a rézbe karcolt rajzok.

Róla aligha lehet elmondani, hogy boldog gyermekkora volt. Még csak útban volt e világ felé, mire megszületett, fodrász édesapját elvitték málenkij robotra. Amikor hazatért a fogságból, fia már elmúlt négyéves, ekkor látta először az apját. Károly volt az első gyermek a családban, még öt született utána.

Mivel a vonatvezetővé avanzsált családfő gyakran szolgálatban volt, a „nagy fiúnak” sokszor kellett segítenie a háztartásban, ám ő, ha csak tehette, elbújt a Vég utcai ház padlásán, felhúzott két cserepet a tetőn, s a kis világosságnál mindig olvasott. Az Egri csillagokkal kezdte, aztán a jobb módban élő unokabátyja vitt neki újabb könyveket, s ő csak olvasott, már-már megszállottan.

A híres 4-es iskolában, szemben az evangélikus templommal, jobbára csak a tananyagot olvasta. Mivel rajzszakkör is működött ott, amelynek a híres festőművész, Berecz András volt a vezetője, melléjük szegődött.

A katonaságtól a diplomáig

– Követvén a családi hagyományokat, Pestre mentem tanulni a Vasútépítési és Pályafenntartási Technikumba, mert a szüleim azt mondták, legyen egy olyan állásom, amiből meg is lehet élni. Hazatérve aztán napi kijárással évekig ezzel a képesítéssel dolgoztam Petneházán, Demecserben, Görögszálláson.

Aztán jött a katonaság, házasság, újabb tisztképző a vasúti magasépítésnél, ami már felsőfokú képesítésnek számított, meg a munkavédelmi diploma – mesélte Károly.

Szívesen illusztrál könyveket

A munka mellett sem mondott le nagy vágyáról, a művészeti képzésről. Többek között Soltész Albert tanítványa is volt a dohánygyári rajzszakkörben, a tehetséges fiatalok között.

– Leginkább a grafika, a vonalakból álló képek érdekeltek, no meg a linóleumba és a rézbe karcolt rajzok. Hű maradtam mindehhez annak ellenére, hogy több állítólagos festőművész, aki sokszor csak pacsmagol a papíron, azt mondja, a grafika nem igazi művészet, csupán technikai kérdés.

– Tisztelet az igazi festőművészeknek és az érthető modern törekvéseknek. Én csak annyit mondok: bennünket megértenek az egyszerűbb emberek is. Ezért is illusztrálok szívesen könyveket.

A portugálok földjén

Mutatják ezt Botrágyi Károly kiállításai itthon és külföldön, merthogy fellelhetőek munkái hazánkon kívül Hollandiában, Angliában, Finnországban és a Portugáliához tartozó Madeira szigetén is.

Ott maga is járt, hiszen a Földényi Magdolnával kötött házasságukból egy fiú és egy lány született, a fiuk trombitaművészként dolgozott egy ideig Madeirán, így sikerült eljutnia az édesapjának a portugálok földjére. A lánya is művésztanárként dolgozik idehaza.

- Angyal Sándor -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában