Helyi közélet

2016.01.16. 12:00

Hiánycikk lett az olcsó szén

Nyíregyháza - A múltheti esőzések miatt szüneteltették a kitermelést a mátravidéki bányák.

Nyíregyháza - A múltheti esőzések miatt szüneteltették a kitermelést a mátravidéki bányák.

A minap kétségbeesett hangon hívott fel bennünket az egyik olvasónk. Elmondta, hogy hiába keres olcsó szenet a kereskedőknél, mindenhol széttárják a kezüket. Mivel ingyen tűzifára sem jogosult, fogalma sincs, mivel fog fűteni a hideg időben. Utána néztünk, mi is a helyzet lignit-fronton, s egy-két tüzéptelepre is benéztünk.

Február elseje után

Kovács Sándor a Betomix Tüzép Kft. munkatársától megtudtuk, hogy február elsejéig aligha remélhetnek már lignitből új árut a vásárlók.

– Mi Bükkábrányból szállítunk, mert az van hozzánk közelebb, de kifogytunk. Van viszont borsodi dió és orosz barna dió készleten, az előbbiből tíz mázsa felett már háromezerért is lehet vásárolni mázsánként, az orosz barna dió viszont 5050 forintba kerül. A lignit ettől lényegesen olcsóbb, s bárhonnan is jön, alig éri el a másfél ezer forintot. Egyébként a kereslet nem csökkent az elmúlt évekhez képest, mivel a fa és szén még mindig jobb meleget ad a komolyabb hidegben – nyilatkozta Kovács Sándor.

Elázik ilyenkor a szén is

– A múltheti 60 milliméternyi csapadék miatt kellett leállnunk – mondta el lapunknak Mata Tibor a bükkábrányi bánya igazgatója. – Ez egy külfejtésű bánya, s mivel több kilométeres szalagpályán kell behozni a szenet arra a pontra, ahol ki tudjuk szolgálni a lakosságot, ez rossz időben gyakorlatilag lehetetlen. Sajnos a szén is megázik, s veszít a minőségéből. Bízom benne, hogy a megérkezik a beígért fagy, s a jövő héten újra tudjuk indítani a kitermelést.

Ugyanezt tudta megerősíteni Derekas Barnabás, a visontai termelési részleg bányászati stratégiai igazgatója. – Mi is korlátoztuk az eladást, s a körülmények jobbra fordulására várunk. Vizes, rossz minőségű terméket nem akarunk kiadni, mert nekünk is érdekünk, hogy a fogyasztók elégedettek legyenek.

- KM-MJ -


Akkor jönnek, ha fáznak

Kovárci András, a Farm Tüzép marketingese is szomorúan számolt be arról, hogy a lekötött szerződéseiknek csak egy töredékét, mintegy negyedét tudja kiszolgálni a lignitbánya.

– A vevők egy része minden évben az olcsót keresi, hiába van nálunk is jobb minőségű széntüzelő. Persze tudunk alternatívát is kínálni olcsón, a Mátra dió például csak ötszáz forinttal drágább a lignitnél. A kisebb pénztárcájúak utánfutóval viszik, s nem tárolnak be nagyobb mennyiséget, s általában akkor jönnek már, ha hideg van. Persze minden vevőnket kiértesítjük, ha megérkezik az általuk keresett termék – adta tudtul a szakember.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában