Helyi közélet

2016.01.15. 16:18

Kirakták őket, de megoldódni látszik az egyesület helyzete

Nyíregyháza - Ahogy arról korábban beszámoltunk, kényszerű helyzetbe került tavaly novemberben a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. Az Országzászló tér 8. szám alatti irodájuk bérleti szerződését felmondta a felszámolás alatt álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ).

Nyíregyháza - Ahogy arról korábban beszámoltunk, kényszerű helyzetbe került tavaly novemberben a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. Az Országzászló tér 8. szám alatti irodájuk bérleti szerződését felmondta a felszámolás alatt álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ).

A megyei szervezet, mely több mint ötezer látássérült ember ügyeit intézi, április 20-áig kapott időt arra, hogy új székhelyet találjon. Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke akkor kétségbeesetten kereste a lehetőségeket. Úgy tűnik, sikerrel: problémájuk megoldódni látszik.

A megjelent riport után nagyon sokan megkerestek minket, köztük Balogh Zoltán, a Start Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgatója, aki olyan kedvező ajánlattal élt, amit nem tudtunk és nem is akartunk visszautasítani. Csütörtökön aláírtuk a március 1-jén életbe lépő bérleti szerződést.

– A vállalat István utca 3. szám alatti oktatási épületének második emeletére fogunk költözni, ügyfeleinket április 4-én 8 órától már itt tudjuk fogadni – újságolta Tünde, aki azt is elárulta: addig nagy feladat vár még az egyesületre.

Pakolás, költözés

– Kilenc éve dolgozunk az Országzászló téren, a 2007 óta felgyűlt iratokat, munka- és segédeszközöket, bútorokat, elektronikai berendezéseket át kell szállítanunk az új ­irodába. Ami pedig a legfontosabb: el kell bontanunk a hangstúdiónkat, amit az István utcán újra fel kell építenünk, hogy továbbra is akadálytalanul biztosítani tudjuk a látássérültek információhoz jutását. A Start épületébe – mely akadálymentesített – jön velünk az Egyenlő Bánásmód Hatóság is, az ügyvédnő továbbra is várja majd a jogi segítségre szoruló embereket.

Eltekint a bérleti díjtól

Tavaly novemberben a MTESZ megyei igazgatója, Losonczi László megállapodást írt alá az egyesülettel arról, hogy novembertől eltekint a havi 96 ezer forintos bérleti díjtól. Ezzel közel 600 ezer forinttal több marad a szervezet kasszájában, ám ennek az összegnek is megvan a helye.

– Az új iroda bérleti díja egy kicsit magasabb lesz, mint az Országzászló térié, emellett a hangstúdió felépítése sem lesz olcsó mulatság, hiszen 2009-ben pályázati úton félmillió forintból hoztuk létre a helyet.

– Bútorokat kell vásárolnunk, akadálymentesítenünk kell az irodát is, az új akkreditációs tanúsítvány költsége is magas, illetve mindenhol be kell jelenteni a székhelyváltozást. Erre természetesen kevés lenne az a 600 ezer forint, de saját költségvetésből, pályázati forrásokból, állami támogatásból és személyes felajánlásokból megvalósítható mindez. Nagy munka előtt állunk, de örömmel kezdjük, mert tudjuk, hogy jó helyen leszünk – mondta megnyugvással Nemes-Nagy Tünde.

– Amikor az újságban megjelent, hogy kénytelenek elhagyni az irodájukat, a szakjogászommal közösen – aki látássérültként maga is a szervezet tevékeny tagja – úgy éreztük, hogy ha már így alakultak a dolgok, jó helyen lesz az egyesület az akadálymentesített épületünkben – mondta el érdeklődésünkre Balogh Zoltán.

A Start vezérigazgatója hozzátette: úgy gondolja, megfelelőek lesznek a körülmények, jármű-elhelyezési szempontból talán még jobb is, mert saját parkolója van a vállalatnak.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában