Helyi közélet

2016.01.31. 09:13

Munka és móka a londoni úton

Nyíregyháza - A nyíregyházi Krúdy-­gimnázium tanulói képviselték hazánkat a BETT Show oktatási szakkiállításon.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Krúdy-­gimnázium tanulói képviselték hazánkat a BETT Show oktatási szakkiállításon.

Az OK Projektben részt vevő diákok ingyenesen pénzügyi és gazdasági alapismereteket tanulhatnak kreatív, játékos, gyakorlat­orientált formában. Ez azért fontos, mert sokan nem tudják, hogyan fizessenek be egy csekket, és az olyan fogalmakkal sincsenek tisztában, mint a folyószámla vagy a hitel – mesélte szerkesztőségünkben Radvánszki Ronett, aki egyike annak a hat krúdys diáknak, akik részt vehettek a londoni BETT Show-n. Társai voltak ebben Takács Félix, Major Gábor, Balázsi Sára, Szemán Dávid és Hornyák Balázs.

Kölcsönös meglepetések

– A projekt módszertana nagyban eltér az iskolai tanórákon megszokottaktól. A kötetlen, jó hangulatú tréningeken nincs alá-fölérendeltségi viszony, egyenrangú félként tekintenek ránk. Nincs konkrét tananyag sem, nem kell fogalmakat bemagolnunk, mert a gyakorlatok során a saját tapasztalatainkon keresztül sajátítjuk el mindazt, amire az életben szükségünk lehet. Mert jó, ha tudjuk, hogy mi a Pitagorasz-tétel vagy a kovalens kötés, de egy banki átutalás menete vagy a THM-számítás ismerete legalább olyan fontos – vette át a szót Félix.

– A BETT Show-t minden év januárjában rendezik, ez az egyik legnagyobb oktatási szakkiállítás. Egy 20–25 fős stáb kísért el minket, akik reggeltől estig dolgoztak, mi pedig felváltva segítettük a munkájukat. Amikor nem a standon voltunk, akkor az alapítvány londoni városnézést, kulturális programokat szervezett számunkra.

– A legtöbb stand technikai, technológiai vívmányokkal, a legújabb laptopokkal, tabletekkel, robotokkal érkezik. Mi is vittünk egy smart táblát, amire kivetítettük a feladatokat, a szabályokat, de ami meglepett minket, sokan azt hitték, hogy azt a szoftvert áruljuk, ami a táblán fut, és arról érdeklődtek, honnan lehet letölteni. Amikor aztán elmagyaráztuk, hogy mi a módszertant népszerűsítjük, ők lepődtek meg. Érdekesnek találták az ottani befektetők a pólóinkat is, amire az „I am a human”, vagyis az „Ember vagyok” feliratot nyomtattuk, ezzel is jelezve, hogy a kiállítás elsősorban gyerekeknek szól, a többi standnál mégis felnőttek mutatják be a fejlesztéseiket.

Eligazodni a valóságban

Ronett és Félix egyetértettek abban, hogy nem csak a kiállítás, az oktatás is egyre inkább tárgyiasul, kezd eltűnni belőle maga az ember.

– Nyilván kellenek új módszerek, és biztosan jobban érdekli a XXI. századi gyerekeket a technika világa, de szükség van arra is, hogy ne csak a virtuális térben, hanem a valóságban is el tudjanak igazodni, hogy megéljenek, megtapasztaljanak dolgokat, melyekre a felnőtt életükben szükségük lesz – mutatott rá a diáklány.

- KM-CsA -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában