Helyi közélet

2016.01.06. 09:03

Újabb „boldogulj év” - Fagyban is kint alszanak, akik félnek, hogy bántják őket a szállón

Nyíregyháza - Nyíregyházán közel 35–40 olyan hajléktalan él, akik nem mennek be a menhelyekre. "Sok az agresszív, ittas ember, nem ritka a verekedés, a lopás a hajléktalanszállókon. Nem tudják megbecsülni a jót, amit ott kapnak" - mondja Ernő.

Nyíregyháza - Nyíregyházán közel 35–40 olyan hajléktalan él, akik nem mennek be a menhelyekre. "Sok az agresszív, ittas ember, nem ritka a verekedés, a lopás a hajléktalanszállókon. Nem tudják megbecsülni a jót, amit ott kapnak" - mondja Ernő.

Hideg lépcsőházban, romos épületben, parkban, erdőben töltik a legnagyobb hidegben is a nappalokat és az éjszakákat azok az otthon nélkül maradt emberek, akik semmilyen körülmények között nem mennek az éjjeli menedékhelyre vagy a nappali melegedőbe.

Ennek különböző okai vannak; egy részük nem tud már közösségben létezni, vagy korábbi rossz élményei miatt dönt úgy, hogy inkább az utcát választja.

– Nyíregyházán 35–40 ilyen ember él – tudtuk meg az utcai hajléktalanok ellátásával foglalkozó Periféria Egyesület szakmai vezetőjétől. Somogyiné Katona Anikó elmondta: az általuk működtetett két utcai szolgálat 320–380 fedél nélkül maradt emberrel foglalkozik, tíz százalékuk a leghidegebb időben sem fogadja el a felajánlott szállást.

Az elmúlt napokban nem csak a mínuszokkal, a hóval is meg kellett küzdenünk. Hatványozottan igaz ez a fedél nélkül élőkre. Ádám Ernő hosszú évek óta él az utcán, így jól tudja, milyen az igazán hideg tél.

– A hajléktalanság nem csak októbertől áprilisig gond, nyáron sem egyszerű így élni. Ha jó az idő, valamivel könnyebb, mert el lehet aludni az utcán is, de ilyenkor, amikor már érezhetőek a mínuszok és hó is esik, keresnünk kell egy zugot, ahol átvészelhetjük az éjszakákat, amik sokkal hosszabbnak tűnnek, ha fázik az ember. Ennek ellenére nem szívesen megyek be estére a menedékhelyre. Sok az agresszív, ittas ember, nem ritka a verekedés, a lopás a hajléktalanszállókon. Nem tudják megbecsülni a jót, amit ott kapnak – tette hozzá Ernő, akivel egy belvárosi élelmiszerbolt előtt beszélgettünk. Itt mindenki ismeri és szereti, mert nem rest segíteni: ládákat pakol, elsepri a havat, cserébe ételt kap, amiért nagyon hálás.

– Azt is megengedik, hogy behúzódjak a pincébe vagy a raktárba. Megbíznak bennem, mert én nem járok kocsmába. Örülök, hogy van mit ennem – húzta össze magán fázósan a Karitásztól kapott kabátot.

Újabb „boldogulj év”

Amíg nem köszöntöttek be a csípős mínuszok, a nyíregyházi hajléktalan, Antal Barnabás a Kossuth téri római katolikus templom előtti park egyik padján üldögélt. Legtöbb sors­társával ellentétben messziről kerüli az alkoholt és a bajkeverő, zűrös alakokat, nem kéreget, szívesen elfogadja viszont a nehéz sorsú embereket felkaroló civil és egyházi szervezetek segítségét.

– Hofi után szabadon az idén is „boldogulj év” elé nézek – mesélte Barna, akit számtalanszor megloptak és megvertek már a hajléktalanszállón, ezért inkább maga igyekszik fedelet keríteni a feje fölé. – Bár az egészségem már nem a régi, igyekszem minden alkalmi munkát elvállalni, amivel megbíznak, hogy ne éhen, szomjan és vacogva, fagyhaláltól rettegve kelljen átvészelnem a telet.

– Az elmúlt napokban a -10 fok alatt hőmérséklet ellenére nem tapasztaltuk a bejelentések számának növekedését – tudtuk meg a Periféria Egyesület szakmai vezetőjétől. Somogyiné Katona Anikó hozzátette: a 24 órás regionális diszpécser- és szintén éjjel-nappal működő krízisautó-szolgálatban folyamatos készenlétben vannak a szociális munkások, akik a beérkező segélyhívás után azonnal a helyszínre mennek, és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Teát, takarót visznek

– Kiemelt célunk, hogy senki ne maradjon utcán éjszakára (sem), ezért minden esetben felkínáljuk az éjjeli menedékhely nyújtotta szálláslehetőséget, ha az ügyfél elfogadja, beszállítjuk.

Az utcai szociálismunka-szolgálatokban 8–22 óráig dolgoznak az egyesület szakemberei.

– Naponta bejárják a város azon részeit, ahol nagyobb számban tartózkodnak otthon nélkül maradt emberek. Élelmiszert, teát, ruhaneműt, takarót kaphatnak a rászorulók, emellett segítséget kérhetnek ügyeik intézésében. Hétköznapokon este 6 órától pedig a szociális munkások felkeresik azokat, akik közterületen töltik az éjszakát, és fokozottan veszélyeztetettek egészségi vagy mentális állapotuk miatt. Ezeket az embereket akár napi rendszerességgel megkeressük, ha pedig nagyon hideg van, hétvégén is látogatjuk őket.

Igyekeznek mindenkinek segíteni

– A krízisidőszakban folyamatosan rendelkezésre áll a nappali melegedő a Rákóczi utcán, a népkonyha és az éjjeli menedékhely a Bokréta utcán – mondta Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat igazgató lelkésze. Hozzátette: a nappali melegedőn és a népkonyhán naponta 150–180 ember étkezését biztosítják.

– A nappali melegedőnk mindennap 8 és 16 óra között várja azokat, akiknek nincs hova menniük. Az éjjeli menedékhelyen nem csupán aludni lehet, egyéb szolgáltatás is igénybe vehető. A krízisidőszakban egy 15 férőhelyes lábadozó részleget is nyitottunk, vagyis a betegeknek nem kell reggel hét óra után elhagyniuk a helyet. Sem a nappali, sem az éjjeli melegedőben nincs létszámkorlát, mindenkinek igyekszünk segíteni, aki hozzánk fordul, ha kell, pótágyakat és matracokat biztosítunk. Minden ellátási formánk 100 százalékban kihasznált, sőt, újabban sorban állás van. A 40 férőhelyes átmeneti szállónkon várólistát vezetünk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában